Одржан концерт Музика композитора-академика, путовање по Србији

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу организовао је концерт Музика композитора-академика, путовање по Србији у суботу, 10. октобра 2020. године.

У склопу турнеје САНУ чији је циљ да ширу културну  јавност  Србије  упозна са репрезентативним делима уметничке музике 20. и 21. века, одржан је концерт у свечаној сали Прве крагујевачке гимназије.

Дописни члан САНУ Милош Ђуран, управник Центра, поздравио је госте и публику у име организатора и указао на мисију САНУ у промовисању националне музике и културе у иностранству и на територији целе Србије, потенцирајући значај децентрализације културе.

Академик Иван Јевтић изразио је велико задовољство организацијом концерта у Крагујевцу, првој престоници модерне Србије. Указао је да већи значај национални музички ствараоци академици уживају у иностранству, него у нашој земљи. Зато је турнеја осмишљена са циљем да  се у девет градова Србије представе   репрезентативна дела уметничке музике 20. и 21. века, уважених композитора и чланова САНУ: Станојла Рајчића, Властимира Перичића, Властимира Трајковића, Василија Мокрањаца, Љубице Марић, Дејана Деспића, Исидоре Жебељан, Светислава Божића и Ивана Јевтића.  Академик Иван Јевтић је посебну пажњу поклонио стваралаштву недавно преминулог академика Исидоре Жебељан, једне од најзначајнијих српских композитора.

У Крагујевцу су наступили млади признати музичари: Игор Дражевић, клавир; Владимир Глигорић, клавир; Душан Панајотовић, виолина; Марко Марковић, обоа; Иван Јарић, виолончело; Мина Глигорић, сопран; Миња Марчетић, флаута; Марина Поповић, виола.

Концерту су присуствовали проф. др Ненад Филиповић, ректор, мр Миљан Бјелетић, градски већник за културу, професори и студенти Одсека за музику ФИЛУМ-а и професори и ученици Музичке школе „Др Милоје Милојевић“.


Фото галерија: