Одржан састанак у оквиру пројекта Употреба метода вештачке интелигенције и машинског учења на смањење ефеката COVID-19 - COVIDAI

У Ректорату Универзитета у Крагујевцу, 1. септембра 2020. године, одржан је састанак између представника Универзитета у Крагујевцу и Универзитета у Ријеци у оквиру пројекта Употреба метода вештачке интелигенције и машинског учења на смањење ефеката COVID-19 – COVIDAI.

Састанку су присуствовали ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, истраживачи Тијана Шуштершич и Анђела Благојевић, као и проф. др Златан Цар са Универзитета у Ријеци. Тема састанка била је почетак развоја двају предикативних модела везаних за COVID-19.

Први модел представља персонализовани модел за сваку особу која има знакове COVID-19 болести, а циљ је да се на основу клиничке слике пацијента и рендгенских снимака уради предикција развоја болести код тог пацијента.

Други модел представља епидемиолошки модел на нивоу одређене области, нпр. државе, где ће се вршити предвиђање ширења COVID-19 пандемије, као и предвиђање броја заражених, преминулих или особа које су се опоравиле од ове болести.


Више информација о пројекту можете видети овде.


Фото галерија: