Додела титуле почасног доктора Универзитета у Крагујевцу академику Николи Коки Јанковићу

Одлуком Савета Универзитета у Крагујевцу, а на предлог ректора и колегијума Универзитета, Никола Кока Јанковић, академик, промовисан је, 27. октобра 2011. године у Почасног доктора Универзитета у Крагујевцу.

У ректорату Универзитета у Крагујевцу, на свечаној промоцији почасног доктора, уз присуство представника академске заједнице и чланова породице академика Јанковића, у обраћању присутнима ректор Универзитета проф. др Слободан Арсенијевић истакао је: „Никола Кока Јанковић је између осталог свом родном граду подарио више уметничких дела и то: рељеф за врата Музеја „21 октобар“ у Шумарицама, споменик Јоакиму Вујићу испред првог позоришта у Србији, споменик Војводи Радомиру Путнику испред Суда и последњи Универзитету, споменик Атанасију Николићу, првом ректору Високе школе-Лицеја у Србији. Ова вајарска дела подсећају Крагујевац на оно што је био и оно што јесте, престони град у коме је поникла модерна Србија. И зато доделом титуле Почасног доктора Универзитета у Крагујевцу, не само Универзитет већ и Крагујевац и крагујевчани симболично вајају темеље на којима га препознајемо и по којима га памтимо и они који га знају вероватно га и заволе.“
Примајући Почасни докторат, у својој приступној беседи проф. Кока Јанковић је нагласио да све оно што је понео из Крагујевца у коме је рођен, изнедрило све оно што је касније направио у животу.
Радећи као вајар и као педагог имао је максиму да све оно што је урадио добро могло је да буде још боље и захваљујући се на додељеној титули рекао да се трудио да свој посао увек уради најбоље могуће.

Фото галерија: