ВРЊАЧКА БАЊА ДОБИЛА ФАКУЛТЕТ

Званичном отварању новог факултета Универзитета у Крагујевцу, факултета за Хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, и отпочињању нове школске 2011/2012 године, поред проф. др Слободана Арсенијевића, ректора Универзитета у Крагујевцу и ректорског колегијума Универзитета, присуствовали су и господин Жарко Обрадовић, министар просвете и науке, господин Верољуб Стевановић, градоначелник Крагујевца, господин Зоран Сеизовић, председник општине Врњачке Бање, као и представници академске заједнице и јавног и политичког живота.

У свечаном протоколу, по интонирању студентске химне, присутне је поздравио господин Зоран Сеизовић, председник општине Врњачке Бање, захваливши се свима који су помогли реализацију оснивања овог факултета, затим је најавио обраћање ректора Универзитета у Крагујевцу, проф. др Слободана Арсенијевића.
„Да би могао да учествује у тржишној утакмици, овај народ мора да има много више високообразованих људи“ , истакао је проф. др Слободан Арсенијевић, „а ако питате зашто Врњачка Бања, рећи ћу једноставно, зато што је Бања центар српског туризма, зато што се 38 % новца у буџету резервисаном за туризам улаже у овај крај и зато што је близу Крагујевца“. Проф. др Радослав Сенић, декан факултета за Хотелијерство и туризам, обраћајући се студентима поручио је: „Ако сте спремни да дате све од себе, да угодите другима, онда сте добродошли да прођете кроз ова врата. Туризам је заправо продаја снова. Уколико сумњате да има оних који су спремни да тргују у овом времену беспарице, треба да знате да је много оних који су гладни пажње и да ћемо се ми школовати да пружимо баш оно што недостаје“. Проф. др Славица Ђукић Дејановић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу поручила је студентима, „Не за школу, већ за живот учите“.
Факултет је основан као јединствена високошколска установа чији је оснивач Република Србија и у саставу је Универзитета у Крагујевцу. У просторијама са преко две хиљаде м2, будућим студентима је на располагању квалитетан простор који је опремљен одговарајућом техничком, аудио-видео и интернет комуникацијом. Студијски програми конципирани су по узору на водеће европске факултете за област туристичког и хотелијерског менаџмента при чему су коришћена и досадашња искуства у нашој земљи. Предавања, вежбе и стручна пракса су осмишљени тако да омогућавају формирање високообразованих кадрова који могу да буду компетенти и конкурентни у савременом пословном окружењу.
„Треба знати да су и раније постојале идеје и иницијативе да се нешто слично одради, али смо управо ми имали довољно снаге и воље да је реализујемо“ , рекао је господин Жарко Обрадовић, министар просвете и науке.

Новоотворени факултет ове године уписало је 100 студената, 60 редовних и 40 самофинансирајућих, а трома студентима, са највише бодова на упису, Немањи Стевановић, Ани Видановић и Ивани Недељковић, индексе је уручио господин Жарко Обрадовић.

Фото галерија: