Истраживачи и професори Центра за биоинжењеринг раде на стварању софтвера за предвиђање развоја болести COVID-19 и испитивању нове методе тестирања на вирус корона

У сарадњи са Универзитетом Харвард, истраживачи и професори Центра за биоинжењеринг Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу активно раде на развоју и унапређењу ефикасних софтверских алата за предвиђање развоја болести COVID-19 које би користили лекари у првој линији одбране од вируса корона.

У циљу предвиђања даљег тока болести код пацијената заражених вирусом корона, научници раде на стварању софтвера који ће уз помоћ најновије технологије алгоритама и компјутерских симулација омогућити лекарима да на основу предвиђене клиничке слике одреде одговарајућу терапију. Софтвер је намењен за пружање помоћи при благовременом одређивању индивидуалних терапија.

Истраживачи и професори Центра раде и на развоју домаћег респиратора, као и на  истраживању нове методе тестирања на вирус корона која је заснована на оптомагнетском систему.

О активностима Центра за биоинжењеринг извештавали су Радио-телевизија Србије, Прва српска телевизија (пренео Б92) и дневне новине Kurir. Вест су преузели и објавили бројни штампани и електронски медији у земљи.