Додела титуле Почасног доктора Универзитета у Крагујевцу Николи Гвозденовићу Гвозди, академском сликару

На предлог ректора Универзитета у Крагујевцу и Колегијума Универзитета, Никола Гвозденовић Гвоздо, академски сликар, одлуком Савета Универзитета у Крагујевцу, промовисан је, 29. септембра 2011.године, у Почасног доктора Универзитета у Крагујевцу.

На свечаној промоцији у Почасног доктора у ректорату Универзитета у Крагујевцу, уз присуство представника академске заједнице, чланова породице лауреаат, проф. др Слободан Арсенијевић, ректор Универзитета у Крагујевцу нагласио је: „Овај сликар је својом сликарском палетом обојио промоцију отварања Универзитетске галерије и зато му, доделом титуле Почасног доктора Универзитета у Крагујевцу, Универзитет одаје признање, као признатом уметнику, истакнутом педагогу и пре свега човеку, који својом изложбом није само отворио Универзитетску галерију, већ поставио стандарде наставницима и студентима Универзитета у Крагујевцу, не само у уметничком опусу којим излаже своје најтананије и најдубље емоције, већ и у педагошком умећу и поруци коју оставља онима који ће, на вратима која је први отворио, излагати после њега.“
У изузетно надахнутом обраћању о личности Николе Гвозденовић Гвози, са пуно топлине и емоција говорили су и проф. др Сретко Дивљан, декан Педагошког факултета у Јагодини, као и проф. др Небојша Арсенијевић, декан Медицинског факултета у Крагујевцу, који у Николи Гвозденовићу Гвозди види неисцрпну енергију човека са младалачким ентузијазмом и најтоплијим срцем.
Примајући Почасни докторат, у свом обраћању Гвоздо је истакао да без обзира на број награда које је за живота добио, doctoris honoris causa Универзитета у Крагујевцу му је једна од најдражих.
Као педагог, сва сазнања која је кроз године рада стекао, несебично је делио са својим студентима потстичући их на оригиналност и дефиниције света кроз боје и сопствене импресије. Темељ његове богате педагошке праксе представљају и 38 менторства које је Гвоздо у току своје каријере потписао.

Фото галерија: