Мрежа корисника виртуалне производње Западног Балкана

МОТИВАЦИОНИ СЕМИНАР „УКЉУЧИ СЕ И ПРОФИТИРАЈ“

У оквиру реализације ТЕМПУС пројекта “Мрежа корисника виртуалне производње Западног Балкана – подршка интеграцији троугла знања” (www.wbc-vmnet.rs) , чији је носилац Универзитет у Крагујевцу, одржан је Мотивациони семинар под називом „Укључи се и профитирај“, 25. децембра 2009, на Машинском факултету у Крагујевцу.
Циљ мотивационог семинара била је презентација пројекта и дискусија о могућим видовима сарадње Универзитета и индустрије, у циљу модернизације улоге универзитета и повећања иновативног потенцијала и конкурентности предузећа у Србији, који представљају кључ за интеграцију троугла знања, који чине образовање, истраживање и иновације. У рад семинара били су укључени менаџери и запослени из више од 25 предузећа, професори и истраживачи, као и представници регионалних и локалних институција.
У оквиру уводних излагања учесницима семинара обратили су се Мр. Владо Вучковић, члан Градског већа за привреду и приватно предузеништво, Проф. Др Мирослав Бабић, Декан Машинског факултета, Проф. Др Зора Арсовски, Проректор Универзитета у Крагујевцу, г-дин Душан Пуача, Председник Регионалне привредне коморе, и Проф. Др Весна Мандић, координатор пројекта.
У току семинара разматрани су услови сарадње Универзитета и предузећа са неколико аспеката у зависности од заједничких активности и ефеката које има на индикаторе успешности те сарадње. Најављена је израда „Новог регионалног модел сарадње Универзитета и предузећа у региону Западног Балкана“, чији ће предлог бити дат на јавну расправу већ почетком наредне године. Очекује се његово усаглашавање од стране свих кључних актера у троуглу знања, ако и представника власти.
Приказани су резултати ТСНА анализе спроведене у сарадњи са Националном службом за запошљавање и Регионалном агенцијом за економски развој Шумадије и Поморавља на територији Србије, којом је обухваћено 50 предузећа, и овом приликом, учесницима спроведене ТСНА анализе уручене су захвалнице. Додатно, од стране учесника предложена је листа специјализованих обука, која ће бити размотрена и усаглашена у наредном периоду, како би се приступило развоју модула за обуке и тренинге, сходно потребама предузећа и тржишта рада.

Документи:

Агенда


Фото галерија: