Отворена изложба и промовисан зборник о мати Ани Аџић (1900-1975)

У четвртак, 6. фебруара 2020. године у 18 часова у Универзитетској галерији, свечано је отворена изложба и промовисан је зборник: Мати Ана Аџић (1900-1975) духовно чедо Владике Николаја Велимировића

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, у сарадњи са Музејом рудничко-таковског краја и Факултетом педагошких наука у Јагодини, отворена је изложба о знаменитој Српкињи, доброчинитељки и просветитељки, која је и својеврсна метафора женског монаштва. Ауторке изложбе о животу и духовној заоставштини мати Ане су Мирјана Мокровчак-Глишовић, библиотекар и Весна Ћурчић, кустос Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца. 

Свечаност поводом отварања изложбе и промоције зборника отворио је дописни члан САНУ Милош Ђуран, управник Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу. У уводној речи указао је да Центар нарочиту пажњу усмерава на програме неговања сећања на људе, посебно из нашег краја, који су оставили велики траг у науци, култури, уметности и просвети.

О раду на осмишљавању и припреми изложбе говорио је Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја.

Нинослав Станојловић, професор историје из Јагодине описао је породични миље у Јагодини из којег је потекла мати Ана, а који представља парадигму српске интелектуалне елите.

Изузетну част организаторима и посетиоцима приредио је Његово преосвештенство владика Јован који је пренео своја сећања на познанство са мати Аном, као и приче из њеног живота које су дубоко уткане у колективно сећање, не само Српске православне цркве, већ и у духовно искуство српског народа.

Др Илијана Чутура, професор Факултета педагошких наука у Јагодини представила је зборник радова Игуманија Ана (Аџић) – оличење посвећености, који је објављен 2019. у издању Факултета педагошких наука у Јагодини и Историјског архива „Средње Поморавље“, а поводом 120 година  од рођења  мати Ане и 70 година од примања монашког чина. У зборнику је објављено четрнаест радова истраживача у различитим областима (историја, историја уметности, педагогија, српски језик), а посебно значајан допринос дали су свештеници и монахиње Српске православне цркве.

Програм је водила доц. др Јелена Спасић са Факултета педагошких наука, а у уметничком делу програма наступио је хор „Свети Сава“ под диригентским вођством Ивана Антонијевића.

Изложба ће за посетиоце бити отворена до 20. фебруара 2020.


Фото галерија: