Klavirski kvintet Altro senso u Univerzitetskoj galeriji

Klavirski kvintet Altro senso u okviru svoje koncertne sezone nastupiće 10. decembra 2019. godine u 19 časova pred kragujevačkom publikom. Kvintet čine: Tea Petrović Balint - violina, Igor Aleksić - violina, Jovan Stojanović - viola, Dušan Kočišević – violončelo i Nataša Špaček - klavir. Na programu su dela Aleksandra Borodina, Dmitrija Šostakoviča i Petra Stojanovića.

Nataša Špaček je rođena 1970. Završila je osnovne studije u klasi prof. Jokuta Mihailovića i magistarske studije u klasi prof. Arba Valdme na FMU u Beogradu, sa diplomom najuspešnijeg studenta klavirskog odseka. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada. Nastupala je sa većinom orkestara u Beogradu. Održala je preko 70 resitala  i koncerata kamerne muzike. Njene umetničke sklonosti okrenute su komponovanju i obradi klasičnih dela za solo klavir, klavirski duo, kvintet i nonet. Realizovala je izložbu o kompozitoru Petru Stojanoviću za koju dobija Počasnicu „Mokranjčevih dana”.

Tea Petrović Balint je rođena u Beogradu 1971. FMU u Beogradu završila je u klasi prof. M. Kosanovića. Usavršavala se na majstorskom kursu u Grožnjanu kod prof. Žislina. Imala je veliki broj nastupa u kamernim orkestrima (Ženes Musikal i dr.) na prostorima bivše SFRJ  i u Italiji. Član je Beogradske filharmonije od 1994.

Igor Aleksić je rođen 1970. godine. Diplomirao je i magistrirao violinu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Pavlovića. Na istom fakultetu je završio i postdiplomske studije iz Kamerne muzike, u klasi prof. Uroša Pešića. Od 1991. do 1997. godine bio je član Beogradskog gudačkog orkestra „Dušan Skovran”. Godine 1997. odlazi u Dominikansku Republiku i radi u Nacionalnom simfonijskom orkestru u Santo Domingu i gudačkim kvartetima Beloti i Del Orbe. Od 2003. godine radi kao profesor violine na Fakultetu umetnosti u Nišu. Osnivač je i član ansambla Konstantinus u okviru kojeg deluje nekoliko kamernih sastava, kao i orkestar Kamerata Serbika iz Beograda, sa kojima ostvaruje značajne nastupe u zemlji i inostranstvu.

Stojanović Jovan je rođen 1959. u Beogradu. Diplomirao na FMU u klasi prof. P. Ivanovića. Od 1985. do 1987. usavršavao se na Akademia musikale kiđana u Sijeni (Italija), gde je učestvovao na majstorskim kursevima kod G. Kausea i J. Bašmeta. Od 1988. živi i radi u Holandiji kao član Netherlands Promenade Orchestra iz Amsterdama i Het Brabants Orkest iz Ajndhovena. Takođe, sarađuje sa „Kamernim ansamblom” iz Kelna, kao i sa Orkestrom Metropolitana iz Lisabona i Luksemburškom filharmonijom. Nekoliko godina je član solista „Festival Kamerata” u okviru „Mocart plus” festivala kamerne muzike na Kurakao (Holandski antili). U MŠ „Dr Vojislav Vučković” radi od 1996. Stalni je saradnik Beogradske filharmonije i Simfonijskog orkestra RTS-a.

Dušan Kočišević je rođen u Beogradu 1973. FMU u Beogradu završio je u klasama Ksenije Janković i Sandre Belić. Bio je učesnik međunarodnih seminara za violončelo kod Mihaela Flaksmana i Kazimira Mihalika. Dobitnik je prvih nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu i Saveznom takmičenju u Sarajevu 1989. Posvećen je radu u kamernim ansamblima sa kojima je nastupao u Srbiji i širom nekadašnje SFRJ. Profesionalno je angažovan u Beogradskoj filharmoniji od 1992. godine.