Клавирски квинтет Алтро сенсо у Универзитетској галерији

Клавирски квинтет Алтро сенсо у оквиру своје концертне сезоне наступиће 10. децембра 2019. године у 19 часова пред крагујевачком публиком. Квинтет чине: Теа Петровић Балинт - виолина, Игор Алексић - виолина, Јован Стојановић - виола, Душан Кочишевић – виолончело и Наташа Шпачек - клавир. На програму су дела Александра Бородина, Дмитрија Шостаковича и Петра Стојановића.

Наташа Шпачек је рођена 1970. Завршила је основне студије у класи проф. Јокута Михаиловића и магистарске студије у класи проф. Арба Валдме на ФМУ у Београду, са дипломом најуспешнијег студента клавирског одсека. Добитник је бројних домаћих и међународних награда. Наступала је са већином оркестара у Београду. Одржала је преко 70 реситала  и концерата камерне музике. Њене уметничке склоности окренуте су компоновању и обради класичних дела за соло клавир, клавирски дуо, квинтет и нонет. Реализовала је изложбу о композитору Петру Стојановићу за коју добија Почасницу „Мокрањчевих дана”.

Теа Петровић Балинт је рођена у Београду 1971. ФМУ у Београду завршила је у класи проф. М. Косановића. Усавршавала се на мајсторском курсу у Грожњану код проф. Жислина. Имала је велики број наступа у камерним оркестрима (Женес Мусикал и др.) на просторима бивше СФРЈ  и у Италији. Члан је Београдске филхармоније од 1994.

Игор Алексић је рођен 1970. године. Дипломирао је и магистрирао виолину на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Александра Павловића. На истом факултету је завршио и постдипломске студије из Камерне музике, у класи проф. Уроша Пешића. Од 1991. до 1997. године био је члан Београдског гудачког оркестра „Душан Сковран”. Године 1997. одлази у Доминиканску Републику и ради у Националном симфонијском оркестру у Санто Домингу и гудачким квартетима Белоти и Дел Орбе. Од 2003. године ради као професор виолине на Факултету уметности у Нишу. Оснивач је и члан ансамбла Константинус у оквиру којег делује неколико камерних састава, као и оркестар Камерата Сербика из Београда, са којима остварује значајне наступе у земљи и иностранству.

Стојановић Јован је рођен 1959. у Београду. Дипломирао на ФМУ у класи проф. П. Ивановића. Од 1985. до 1987. усавршавао се на Akademia musikale kiđana у Сијени (Италија), где је учествовао на мајсторским курсевима код Г. Каусеа и Ј. Башмета. Од 1988. живи и ради у Холандији као члан Netherlands Promenade Orchestra из Амстердама и Het Brabants Orkest из Ајндховена. Такође, сарађује са „Камерним ансамблом” из Келна, као и са Оркестром Метрополитана из Лисабона и Луксембуршком филхармонијом. Неколико година је члан солиста „Фестивал Камерата” у оквиру „Моцарт плус” фестивала камерне музике на Куракао (Холандски антили). У МШ „Др Војислав Вучковић” ради од 1996. Стални је сарадник Београдске филхармоније и Симфонијског оркестра РТС-а.

Душан Кочишевић је рођен у Београду 1973. ФМУ у Београду завршио је у класама Ксеније Јанковић и Сандре Белић. Био је учесник међународних семинара за виолончело код Михаела Флаксмана и Казимира Михалика. Добитник је првих награда на Републичком такмичењу у Београду и Савезном такмичењу у Сарајеву 1989. Посвећен је раду у камерним ансамблима са којима је наступао у Србији и широм некадашње СФРЈ. Професионално је ангажован у Београдској филхармонији од 1992. године.