АКТУЕЛНО:

Отворен позив Фонда за науку – Програм сарадње српске науке са дијаспором

Програм сарадње српске науке са дијаспором представља финансијски подстицај који омогућава научно-истраживачким организацијама развој сарадње са српском дијаспором и унапређење капацитета кроз краткотрајне посете истраживача из Србије стручњацима из дијаспоре и подршку заједничким активностима.

Циљ Програма је успостављање сарадње са дијаспором ради унапређења и размене знања, успостављања или унапређења сарадње, заједничког рада на научно-истраживачким и истраживачко-развојним проблемима и изазовима, објављивања заједничких радова и патената, подршке развоју нових услуга, комерцијализацији производа, трансфера технологија, као и припреме предлога заједничких пројеката за конкурисање код фондова изван Србије.

Програм подржава основна и примењена истраживања у свим истраживачким областима, без унапред дефинисаних приоритетних тема.

Програм ће се реализовати у форми ваучера у вредности до 10.000 евра, за једногодишњи период трајања пројекта.

Буџет овог Програма је 800.000 евра.

За средства могу да конкуришу истраживачи запослени у акредитованим научно-истраживачким организацијама, самостално или у тиму.

Партнер из дијаспоре може бити наш истраживач запослен у научно-истраживачкој организацији у иностранству, као и наш стручњак који руководи истраживањима и развојем у иностраној компанији или институцији која се бави истраживањем и развојем.

Средства су намењена за путовања истраживача из Србије у иностранство, у институције стручњака из дијаспоре.

Почетак реализације пројеката из Програм сарадње српске науке са дијаспором је планиран за јануар 2020.

Датум отварања позива: 29.11.2019.

Датум затварања позива: позив ће бити отворен до утрошка средстава.

Очекивани почетак реализације пројеката: јануар 2020.


Пројектна документација: ПРЕУЗМИТЕ ОВДЕ.

Подношење пријаве се врши преко портала еУправе: https://www.euprava.gov.rs/eusluge

 

Преузето са званичне странице Фонда за науку