АКТУЕЛНО:

Отворен други позив за пројектне пријаве – LEDGER пројекат

LEDGER је европски пројекат финансиран од стране Европске комисије у оквиру програма Хоризонт 2020. Пројекат има за циљ да успостави нове моделе који ће одржавати контролу над управљањем подацима грађана.

Позив има за циљ са одабере 16 тимова иноватора који ће развити минималне одрживе производе (Minimum Viable Products – MVP) и услуге, користећи децентрализоване алгоритме засноване на blockchain технологији, дистрибуираној технологији регистратора (Distributed Ledger Technology – DLT), P2P технологијама, вештачкој интелигенцији, интернету ствари и новим инфраструктурама за повезивање као што је 5G како би се одговорило на изазове децентрализованог управљања подацима у вези са интегрисаном заштитом приватности (Privacy-by-Design).

Пројекти који конкуришу за LEDGER подршку морају бити засновани на истраживачким компонентама које су релевантне за очување контроле над управљањем података грађана и морају садржати развој, тестирање и валидацију техничке и економске одрживости минимално одрживог производа (репрезентативни модел или прототип) који треба да се примени у једној или више оперативних окружења.

Позив се односи на 6 области:

 • Здравље
 • Економија
 • Мобилност
 • Јавни сервиси
 • Енергија и одрживост
 • Отворене иновације.

Земље са правом учешћа: земље чланице Европске уније, Прекоморске земље и територије повезане са ЕУ чланицама и Придружене земље (међу којима је и Србија).

Профил тимова: мултидисциплинарни тимови успостављени у горе наведеним земљама са најмање 3 члана/профила: истраживач, програмер (developer) и пословни пројектант (business developer).

Услови за учешће:

 • најмање једна а највише две институције (мала и средња предузећа, истраживачке организације, високошколске институције) са тимом од најмање 3 наведена профила
 • најмање 3 физичка лица наведених профила
 • комбинација правних и физичких лица са тимом у коме имају сва три наведена профила.

Одабир тимова:

 • 16 изабраних подносиоца пријава ће бити позвани да учествују у LEDGER’s Venture Builder програму, који траје 9 месеци и који има за циљ да им помогне да развију своје идеје (са најмање  TRL3/4/5) до минимално одрживог производа (TRL7). Износ финансирања који програм предвиђа је до 150.000 ЕУР, уз техничке и остале врсте подршке и приступа различитим алатима и корисницима.
 • Међу изабраним подносиоцима пријава, 8 најбољих тимова ће добити додатно финансирање до 50.000 ЕУР и могућност за тромесечну фазу покретања посла.

Врсте активности: развој, тестирање и валидација техничке и економске одрживости минимално одрживог производа заснованог на концепту интегрисане заштите приватности (Privacy-by-Design).

Пријава се подноси на https://ledger-2nd-opencall.fundingbox.com/

Пријава садржи следеће делове:

 1. Контакт подаци
 2. Састав тима
 3. Опис пројекта
 4. ИЗВРСНОСТ (бодује се)
 5. УТИЦАЈ (бодује се)
 6. ИМАПЛЕМЕНТАЦИЈА (бодује се)
 7. ТРАНСФЕРЗАЛНИ КРИТЕРИЈУМ (бодује се)
 8. Статистичка секција (опционо)
 9. Образац Informed consent form
 10. Образац Declaration of honour
 11. Обрада личних података

Рок за пријаву: 31. јануар 2020. године (18 часова по централно европском времену)

 

Корисни линкови