Промовисана монографија академика Ивана Гутмана и проф. др Бориса Фуртуле

У Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, 18. новембра 2019. промовисана је монографија ENERGIES OF GRAPHS - Survey, Census, Bibliography, академика Ивана Гутмана и проф. др Бориса Фуртуле, чији је издавач Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу.

Проф. др Ненад Филиповић, ректор, у поздравној речи истакао је интензивирање активности Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу у протеклих годину дана, а нарочито је указао на значај публиковања врхунских научних резултата, у које спада и монографија академика Ивана Гутмана и проф. др Бориса Фуртуле. Проф. др  Милош Ђуран, дописни члан САНУ, управник Центра, осврнуо се на рад Центра у претходном периоду и захвалио ауторима монографије на почасти коју су Центру указали уступајући му за објављивање ову референтну научну монографију.

Академик Иван Гутман и проф. др Борис Фуртула, аутори монографије ENERGIES OF GRAPHS - Survey, Census, Bibliography, представили су историјат развоја теорије енергије/енергија графова, почев од 1978. године, када је академик Иван Гутман увео у научни дискурс појам енергије графа. Тим истраживањима је, у протеклих четврт века, наставило да се бави више стотина истраживача из целог света и своје резултате су објавили у преко 1 100 радова. На основу тога се може закључити да је Србија и унутар ње -Универзитет у Крагујевцу, колевка ове значајне научне теорије која се етаблирала у светској научној заједници.

Академик Драгош Цветковић, вишедеценијски колега и сарадник академика Ивана Гутмана, као зачетник теорије графова на Електротехничком факултету у Београду, говорио је о значају теорије графова и њеним применама у области математике, информатике и другим наукама, као и о великим доприносима академика Ивана Гутмана на том истраживачком пољу.


Фото галерија: