Одржано „Вече посвећено Владимиру Величковићу“

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета и Галерије РИМА, у Универзитетској галерији, 24. октобра 2019. године одржана је трибина и изложба „Вече посвећено Владимиру Величковићу“.

Скуп су поздравили Милош Ђуран, дописни члан САНУ, управник Центра и проф. др Ненад Филиповић, ректор, наглашавајући чињеницу да је на Универзитету у Крагујевцу 2006. године академику Владимиру Величковићу свечано уручен почасни докторат. Прочитано је и поздравно  писмо академика Милана Лојанице, секретара Одељења ликовних и музичких уметности САНУ.

Надахнуто и емотивно, преносећи искуства о познанству са једним од најеминентнијих српских сликара, говорили су:

  • Проф. емеритус Ирина Суботић, историчар уметности, близак пријатељ и  сарадник проф. Владимира Величковића, која је деценијама пратила његов животни и уметнички пут и написала низ студија о његовом импресивном делу.
  • Др Јелена Шалинић Терзић, професорка Филолошко-уметничког факултета, добитница награде за цртеж из Фонда Владимира Величковића.
  • Невена Мартиновић, историчарка уметности, кустос Галерије РИМА, ауторка последње монографије о Владимиру Величковићу.

Чедомир Штајн, глумац Књажевско-српског театра прочитао је приступну беседу коју је академик Владимир Величковић одржао на Универзитету у Крагујевцу, приликом додељивања почасног доктората.

У музичком делу програма наступиле су студенткиње Јована Мршуља, флаутискиња и Невена Глигорић, пијанисткиња, у класи проф. Кароља Марочика.

Галерија РИМА изложила је цртеже и монографије (стране и домаће) посвећене Владимиру Величковићу.

„Вече посвећено Владимиру Величковићу“ одржано на Универзитету у Крагујевцу је прва културна стручна манифестација која je организована у Србији у спомен на истакнутог сликара, после Омажа Владимиру Величковићу одржаног у Француској академији лепих уметности у Паризу 2. октобра 2019. године.


Фото галерија: