На Универзитету у Крагујевцу одржан састанак са представницима државних органа и локалне самоуправе

У Ректорату Универзитета у Крагујевцу 23. октобра 2019. одржан је састанак представника Универзитета у Крагујевцу са представницима државних органа и локалне управе Града Крагујевца.

Састанку у Ректорату Универзитета у Крагујевцу присуствовали су: Светлана Јовановић, виша саветница при Кабинету председнице Владе Србије у Јединици за имплементацију стратешких пројеката - ИТ и е-управа, доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије, Данило Савић, члан Градског већа за информационе и комуникационе технологије, електронску управу и „Паметан град“, Зоран Ђоровић, директор Бизнис иновационог центра Крагујевац, Марко Лукић, генерални секретар Универзитета, проф. др Бобан Стојановић, руководилац студијског програма мастер академских студија Инфомационе технологије и проф. др Срђан Ђорђевић, продекан за наставу Правног факултета у Крагујевцу.

На састанку је било речи о сарадњи и даљим активностима, пре свега у делу:

  • реализације и одрживости новоакредитованог студијског програма мастер академских студија Информационих технологија (Мастер 4.0 програм),
  • успостављања сарадње на развоју нових студијских програма обликованих према потребама тржишта рада,
  • функционисања и кадровске подршке Државном дата центру у Крагујевцу, чија се изградња завршава наредне године,
  • функционисања новооснованог Института за информационе технологије, као нове чланице Универзитета у Крагујевцу, који тренутно поред десет истраживача који се директно баве ИТ запошљава и већи број истраживача који се баве применом ИТ у различитим научним областима,
  • могућности за студијске боравке најбољих студената Универзитета у Крагујевцу кроз кратке програме пракси у водећим светским ИТ компанијама,
  • увођења новог студијског програма мастер академских студија на Универзитету у Крагујевцу – Право у информационим технологијама.

Након састанка, студенти докторских академских студија Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу, Тијана Шуштершич и Смиљана Ђоровић, представиле су део активних националних и међународних пројекта на којима тренутно раде истраживачи Универзитета, нагласивши јасну улогу информационих технологија у истраживачком раду, али и опреме и инфраструктуре обезбеђене из буџетских и међународних извора.

Закључак састанка је да у наредном периоду треба обезбедити одрживи рад на предметним активностима, али и иницирати нове активности кроз сарадњу државе, привреде и академске заједнице.


Фото галерија: