Одржан округли сто Од престонице до индустријског центра Србије – Крагујевац средином 19. века

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу у сарадњи са Историјским институтом из Београда организовао је округли сто Од престонице до индустријског центра Србије – Крагујевац средином 19. века дана 17. октобра 2019. у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу.

Скуп је отворио академик Милош Ђуран, управник Центра, указујући на значај организовања скупова који се баве проучавањем историје Крагујевца, с обзиром на то да на Универзитету у Крагујевцу још увек не постоји студијски програм из историје или сродних друштвено-хуманистичких наука. Проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу, у свом обраћању подржао је предлог за организовање систематског изучавања историјске науке на Универзитету у Крагујевцу. У име Историјског института из Београда, као суорганизатора, скуп је поздравио др Срђан Рудић, директор Института, изражавајући задовољство због сарадње са Центром за научноистраживачки рад. Скуп је поздравио и господин Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града Крагујевца, с обзиром на то да је скуп уврштен у програм Октобарских свечаности града Крагујевца. Отварање округлог стола увеличао је наступ проф. др Марине Трајковић Биџовски, оперске певачице која је, уз клавирску пратњу проф. др Сање Вукосављевић Миленић, извела две српске народне песме („Где си душо, где си рано“ Бранка Радичевића и „Јоргован грана процвала“ Алексе Шантића), које илуструју дух времена друге половине 19. века.

Учесници округлог стола, историчари из Историјског института из Београда, Народног музеја, Музеја „21. октобар“ и Историјског архива из Крагујевца, Музеја Рудничко-таковског краја из Горњег Милановца и школе из Јагодине својим занимљивим рефератима осветлили су одређене сегменте из историје Крагујевца друге половине 19. века и  уједно указали на важност проучавања недовољно истражене завичајне историје. Радови изложени на скупу биће штампани у зборнику, захваљујући подршци Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

За учеснике скупа организован је туристички обилазак Крагујевца и посета музеју „Стара Ливница“, који илуструје динамичан привредни и технолошки развој Крагујевца друге половине 19. века.


Фото галерија: