На Универзитету у Крагујевцу представљен часопис посвећен јубилеју Српске православне цркве

У Универзитетској галерији 15. октобра 2019. године, проф. др Драгиша Бојовић, редовни професор Департмана за српску и компаративну књижевност Филозофског факултета Универзитета у Нишу, одржао је предавање Свети Сава и година великог јубилеја: осам векова аутокефалности Српске православне цркве и представио часопис посвећен јубилеју Српске православне цркве

Проф. др Драгиша Бојовић академској јавности познат је као врстан познавалац културолошких и језичких прилика код нас. У предавању које је одржао пред студентима и професорима  Универзитета у Крагујевцу, професор Бојовић говорио је о светосављу у 21. веку и значају и положају Српске православне цркве у данашњем времену.

Упечатљив траг оставља и његова  борба за очување нашег културног блага. У својим предавањима говори о стању у српској култури, духовним вредностима, језику и нашем опстанку кроз учење које нам је Свети Сава завештао. Својим радом инспирише младе генерације да, следећи његов пример, сачувају сопствени идентитет, кроз очување највеће вредности једног народа - а то су језик и вера.

Инспирисан најавом за његово предавање у Универзитетској галерији, професор Бојовић је започео своје предавање цитатом текста из интервјуа који је са њим водила новинар Биљана Живковић за Политикон:

Језик је мерило нашег трајања, ризница оног богатства које нема цену, стуб који спаја нашу прошлост и нашу будућност, језик је оно што мач није могао да исече, што метак није могао да пробије, што туђин није могао да присвоји; наш језик је војска коју нико није победио, јер има војсковођу који се зове Реч српска. Тај језик има сладост оне соли о којој је говорио Свети Сава својим ученицима, новопостављеним епископима, поручивши им: Ако ко од уздође ка књигама, нека буде сладак сољу нашега језика. Тај језик, у којем је Христос (јер он је со), је највећа брана бљутавости и смрти. Зато је наш језик жив, сладак, бесмртан. Његова старина се мери будућим трајањем, а не прошлим вековима. Ти векови су нам само темељ неразрушивог дома, у којем је језик домаћин памћења.

Говорећи о јубилеју Српске православне цркве, професор Бојовић присутнима је представио двотомно издање тематског часописа (бр. 16) под називом Св. Сава и осам векова српске цркве, у издању Центра за црквене студије, Центра за византијско-словенске студије Универзитета у Нишу и Међународног центра за православне студије. Први том овог броја часописа посвећен је спрском архиепископу Св. Сави, а други том историји Српске православне цркве, односно култури и уметности из њеног оквира током осам векова.

До сада је одржано више промоција двоброја, који спада у групу М24 категорије научног часописа, а следећа ће бити на Сајму књига у Београду.


Фото галерија: