Koncert Pola veka zajedno u Univerzitetskoj galeriji

U sredu, 16. oktobra 2019. godine, kragujevačka publika imaće priliku da čuje izabrana dela za klavir u izvođenju Vesne Kršić i Snežane Nikolajević, koje ovim koncertom obeležavaju 50 godina zajedničkog umetničkog rada u klavirskom duu

Vesna Kršić, muzički teoretičar i pijanista i Snežana Nikolajević, muzikolog i pijanista, muziciraju u klavirskom duu vrlo dugo: prvi nastup su imale 1968. godine, kao studentkinje beogradske Muzičke akademije, a njihova kontinuirana karijera teče od njihovog prvog celovečernjeg resitala koji su održale u Domu omladine u Beogradu, 1969. Neguju istim intenzitetom koncertiranje na dva klavira i na jednom klaviru četvororučno. Na impozantnom repertoaru dua nalaze se dela u širokom vremenskom i stilskom rasponu - od ranog baroka do savremenih autora. Na svojim mnogobrojnim koncertima otkrivaju nova dela za ovaj ansambl – od kojih su mnoga njima posvećena - i uvode nove forme prezentacije i kontakta sa auditorijumom. Uradile su niz redakcija kompozicija za klavirski duo. održale mnoge seminare o literaturi za klavirski duo i njenoj interpretaciji i napisale niz tekstova o delima za klavirski duo i specifičnostima interpretacije klavirskog dua.

Nastupale su na solističkim koncertim i sa orkestrima u Beogradu i mnogim drugim mnogim gradovima Srbije, u bivšim jugoslovenskim  republikama (Hrvatska, Makedonija, Crna Gora),  zatim u Francuskoj, Mađarskoj, Izraelu, Rumuniji i SAD. Snimale su često za radio i televiziju i bile u žiriju nacionalnih i međunarodnih takmičenja. Klavirski duo  Snežana Nikolajević - Vesna Kršić je dobitnik  nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najbolji koncert 2009. godine. Snimci interpretacija dua objavljeni su na nekoliko LP ploča i četiri CD-a u izdanju PGP RTS, Fakulteta muzičke umetnosti i SOKOJ-a.

Uz kamerno muziciranje u klavirskom duu neguju i svoje posebne profesionalne karijere – Vesna Kršić, magistar muzičke teorije, redovni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti, a Snežana Nikolajević, doktor muzikologije, urednik je u Televiziji Beograd i redovni profesor na Filološko umetničkom fakultetu.  U tom svojstvu su učestvovale na mnogim domaćim i internacionalnim naučnim skupovima i objavile niz knjiga, monografija i stručnih radova.

 

Program

 

Arvo Pert: Isti interval

Kamij Sen-Sans: Listić iz albuma op.91

 

J.S.Bah – A. Gedike:  Pasakalja i fuga ce-mol

 

A. Dvoržak: Tri legende

 br.2, Molto moderato

br. 5 Allegro giusto

br.3 Allegro giusto

 

Zoran Hristić: Rufurija