Slava i Dan Univerziteta u Kragujevcu, 21. maj 2011. godine

Slava i Dan Univerziteta u Kragujevcu, 21. maj 2011. godine

Otkrivanje spomenika Atanasiju Nikoliću, prvom rektoru prve Visoke škole u Srbiji – Liceja u Kragujevcu, delo akademskog vajara i počasnog doktora nauka Univerziteta u Kragujevcu, Nikole Koke Jankovića, bio je centralni događaj svečanosti povodom obeležavanja početka visokog školstva u Srbiji i Dana osnivanja Univerziteta u Kragujevcu.

Spomenik su otkrili rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Slobodan Arsenijević i gradonačelnik grada Kragujevca Veroljub Stevanović.

Kada govorimo o Atanasiju Nikoliću, o istoriji srpskog visokog obrazovanja, a na Univerzitetu koji je dužan da neguje slobodno mišljenje, treba da izgovorimo i činjenice. Istina je da je prvi Licej, visoka škola, osnovan kao seme dobre nade u Kragujevcu 1838. godine i da je prvi rektor bio Atanasije Nikolić, rekao je rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Slobodan Arsenijević, u svečanoj besedi nakon otkirivanja spomenika Atanasiju Nikoliću i dodao da ćemo pre svega oslonjeni na sopstvenu misao, rad, znanje, samopouzdanje i samopoštovanje imati budućnost, budućnost koja je hrabrost za istinu i stvaralačku slobodu, a da je Univerzitet u Kragujevcu na tim temeljima i stvoren.

Svečanom programu obeležavanja početaka visokog obrazovanja u Srbiji i osnivanja Univerziteta u Kragujevcu prisustvovali su predsednik i zamenik predsednika SANU, rektori državnih i privatnih Univerziteta u Republici Srbiji, predstavnici akademske zajednice, visoki predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Republike Srbije, grada Kragujevca i gradova-sedišta fakulteta članica Univerziteta.Predsednik Konferencije univerziteta Srbije i rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Branko Kovačević obratio se u ime zvanica, naglasivši značaj i dalji razvoj visokog obrazovanja, kao preduslov za dalji oporavak privrede u Srbiji, a posebno Univerziteta u Kragujevcu polazeći od jedne od najvećih investicija u Republici-FAS-a čije je sedište u Kragujevcu.

Povodom jubileja Univerzitet u Kragujevcu predstavio se i monografijom „Ogledalo sećanja“ .

Obeležavanju 21. maja svečani ton je dao umetnički program u izvođenju „Kvinteta snova“ i nastavnika i studenata Univerziteta u Kragujevcu.

Foto galerija: