Слава и Дан Универзитета у Крагујевцу, 21. мај 2011. године

Слава и Дан Универзитета у Крагујевцу, 21. мај 2011. године

Откривање споменика Атанасију Николићу, првом ректору прве Високе школе у Србији – Лицеја у Крагујевцу, дело академског вајара и почасног доктора наука Универзитета у Крагујевцу, Николе Коке Јанковића, био је централни догађај свечаности поводом обележавања почетка високог школства у Србији и Дана оснивања Универзитета у Крагујевцу.

Споменик су открили ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Слободан Арсенијевић и градоначелник града Крагујевца Верољуб Стевановић.

Када говоримо о Атанасију Николићу, о историји српског високог образовања, а на Универзитету који је дужан да негује слободно мишљење, треба да изговоримо и чињенице. Истина је да је први Лицеј, висока школа, основан као семе добре наде у Крагујевцу 1838. године и да је први ректор био Атанасије Николић, рекао је ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Слободан Арсенијевић, у свечаној беседи након откиривања споменика Атанасију Николићу и додао да ћемо пре свега ослоњени на сопствену мисао, рад, знање, самопоуздање и самопоштовање имати будућност, будућност која је храброст за истину и стваралачку слободу, а да је Универзитет у Крагујевцу на тим темељима и створен.

Свечаном програму обележавања почетака високог образовања у Србији и оснивања Универзитета у Крагујевцу присуствовали су председник и заменик председника САНУ, ректори државних и приватних Универзитета у Републици Србији, представници академске заједнице, високи представници законодавне и извршне власти Републике Србије, града Крагујевца и градова-седишта факултета чланица Универзитета.Председник Конференције универзитета Србије и ректор Универзитета у Београду проф. др Бранко Ковачевић обратио се у име званица, нагласивши значај и даљи развој високог образовања, као предуслов за даљи опоравак привреде у Србији, а посебно Универзитета у Крагујевцу полазећи од једне од највећих инвестиција у Републици-ФАС-а чије је седиште у Крагујевцу.

Поводом јубилеја Универзитет у Крагујевцу представио се и монографијом „Огледало сећања“ .

Обележавању 21. маја свечани тон је дао уметнички програм у извођењу „Квинтета снова“ и наставника и студената Универзитета у Крагујевцу.

Фото галерија: