Отворена изложба и представљена монографија „На Ливадици вечности“

У Универзитетској галерији у Крагујевцу, у уторак 17. септембра 2019. године представљена је монографија На Ливадици вечности и отворена истоимена документарна изложба.

О историјату Учитељске школе у Јагодини, која је касније прерасла у Педагошку академију, а од 1993. године у високошколску установу говорили су проф. др Милош Ковачевић, као гост читалац, професор Слободан Штетић, који је дизајнирао и ликовно оживео причу о прошлости и садашњости ове установе и професор Илијана Чутура, која је у име аутора публици представила тематски садржај монографије и изложбе која ће за посетиоце бити отворена до 28. септембра 2019. године.

У музичком делу програма  учествовали су чланови оркестра  Факултета педагошких наука у Јагодини са шефом оркестра  Братиславом Старчевићем, солистима Емилијом Живковић и Далибором Миловановићем, а под уметничком  управом доцента Милице Станковић. Они су прави наследници традиције ђачке дружине Узданица, која је основана пре  сто двадесет година са задатком да раде  „…на просвећивању свог народа и ширењу његове мисли“,  како је забележено у  тадашњем извештају о оснивању ђачке дружине Уздануица, навела је у свом обраћању доц. др Јелена Спасић, модератор.

Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу у 2018. години обележио је два изузетно значајна јубилеја: 25 година рада Факултета и 120 година од оснивања Мушке учитељске школе у Јагодини. Тим поводом публикована је монографија На Ливадици вечности – од Учитељске школе до Факултета педагошких наука у Јагодини (1898-2018), аутора проф. др Илијане Чутуре  и проф. др Виолете Јовановић.

 


Фото галерија: