OTVOREN POZIV U okviru programa Horizont2020 pod nazivom Informacione i komunikacione tehnologije

POZIV: ICT-50-2020

TEMA: Softverske tehnologije 

Rok za aplikaciju: 16.01.2020. god. (17:00 po briselskom vremenu)

Indikativni budžet za ceo poziv: € 29 miliona

Budžet po projektu: € 3-5 miliona

Trajanje projekta: nije definisano pozivom


Cilj programa

Povećana složenost postojećih i novih IKT sistema donela je nove izazove na nivou softvera i hardvera, nove zahteve u pogledu integracije i kibernetičke sigurnosti. Korisnicima je potrebna nevidljiva povezanost, obilna računarska snaga i neograničen pristup podacima nezavisno od osnovne infrastrukture. Povećani nivoi adaptibilnosti postaju sve značajniji u modernim informatičkim sistemima da bi se upravljalo potrebama izuzetno složenih i dinamičnih okruženja koja podstiču nastavak razvoja i rada (DevOps). Poboljšanje sigurnosti i pouzdanosti uz zadržavanje performansi sistema i smanjenje potrošnje energije postalo je izuzetno značajno, u svetu u kojem treba upravljati milijardama uređaja koji obrađuju zetabajt podataka a potrebna je i veća transparentnost u algoritamskom odlučivanju. Stoga je potrebno pronaći nove načine upravljanja ovom neviđenom složenošću u softverskim sistemima tokom skraćenog životnog ciklusa: od analize i dizajna zahteva, do razvoja i testiranja, pa sve do primene i operacija u visoko heterogenim i dinamički samo-konfigurišućim sistemima.


Uslovi učešća:  institucije pravna lica osnovane u nekoj od EU ili pridruženih zemalja

Konzorcijum: najmanje tri institucije iz tri različite EU ili pridružene zemlje

Tip aktivnosti: Research & Innovation - 100 % (EU financing)
 

  • Projektna aplikacija:


Radni program


Kancelarija za međunarodne projekte Univerziteta u Kragujevcu Vam stoji na raspolaganju za dalja pitanja i pomoć u aplikaciji i traženju partnera.

Ukoliko želite da aplicirate za navedeni poziv potrebno je Kancelariji za međunarodne projekte dostaviti apstrakt za poziv koji vam je od značaja.