Концерт Душице Половине (виола) и Катарине Радојичић Фиревски (клавир) у Универзитетској галерији

У уторак, 3. септембра 2019. године у 19.00 часова, крагујевачка публика имаће прилику да чује изабрана дела за виолу и клавир у извођењу солисткиње на виоли Душице Половине, уз клавирску пратњу Катарине Радојичић Фиревски. На програму ће бити изведена дела Шостаковича, Брамса, Бруха, Бриџа и Пјацоле.

Уметничко - педагошки развој Половина Душице (виола) одвијао се на Академији уметности у Новом Саду, од 1994. године, прво у својству асистента у класи професора Ласла Хорвата, потом у својству доцента и ванредног професора, а тренутно и редовног професора.  После завршених основних студија виоле на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Ласла Хорвата, Душица Половина наставила је своје усавршавање на магистарским и докторским уметничким студијама, на Факултету музичке уметности у Београду, прво у класи професора Петра Ивановића, а затим под менторством професора Дејана Млађеновића. Докторирала 2016. године у Београду. Упоредо се усавршавала на мајсторским курсевима, што је довело до редовне коцертне активности на солистичком плану. Солистичке концерте Душица Половина је одржала у Новом Саду, Београду, Сомбору, Суботици, Зрењанину, Сремској Митровици, Ваљеву, Шапцу, Бачкој Тополи, Новом Кнежевцу, Котору и Херцег Новом, радећи на афирмацији виоле као солистичког инструмента. Снимци са одржаних концерата сачувани су на два промотивна компакт диска у издању Радио Новог Сада.

Свестрана оријентација Душице Половина огледа се у усмерености на камерну музику и оркестарско свирање. Преко двадесет година Душица Половина била је вођа деонице виола у камерним, оперским и симфонијским оркестрима. Сарадња са значајним бројем еминентних солиста и диригената, како домаћих тако и иностраних, формирала ју је у врсног оркестарског музичара. У том својству учествовала је на следећим фестивалима:

НОМУС, БЕМУС, Охридско лето, Будва-град театар, Мајске вечери и Котор Арт. У својству члана камерног ансамбла Душица Половина остварила је гостовања у Холандији, Аустрији, Француској и Италији.

Значајан допринос широј друштвеној заједнци, Душица Половина, дала је и учешћем у раду НУН-већа Академије уметности, као шеф Катедре за гудачке инструменте током два мандата.

Катарина Радојичић Фиревски (клавир) рођена је у Београду. Основно музичко образовање стекла је у СМС Даворин Јенко; Средње музичко оразовање стекла је у СМС Станковић.

Дипломирала је на одсеку за клавир на ФМУ Београд у класи професорке Мирјане Вукдраговић. Наклоност ка камерном музицирању показала је још у току школовања, тако да се по завршетку студија посветила овој врсти музичке уметности. По завршетку студија запошљава се као клавирски сарадник у Школи за музичке таленте у Ћуприји где је имала прилику да развије љубав према раду са талентованом децом. Изузетно велики репертоар стекла је свирајући и наступајући на многобројним концертима са нашим познатим солистима, колегама професорима и студентима. Од 1999. године ради као виши уметнички сарадник на катедри за гудаче, а од 2018. године као самостални уметнички сарадник на Факултету Музичке Уметности у Београду.