Преминуо сликар Владимир Величковић, један од најистакнутијих српских сликара, академик и почасни доктор Универзитета у Крагујевцу

Један од најеминентнијих сликара на овим просторима, Владимир Величковић, преминуо је прошле ноћи у Сплиту у 85. години живота.

Рођен је у Београду 11. августа 1935. године. Завршио је Архитектонски факултет у Београду. Прву изложбу имао је са 16 година, када се 1951. године пријавио на конкурс у павиљону "Цвијета Зузорић". За члана Српске академије наука и уметности изабран је 1985. године. Од 1962. до 1963. године био је сарадник Мајсторске радионице Крсте Хегедушића у Загребу. Сели се у Париз 1966. године. За професора на факултету École Nationale Supérieure des Beaux-Arts у Паризу изабран је 1983. године и на том месту остаје до 2000. Одликован је највишим француским признањем из области културе и уметности, Commandeur dans l'ordre des Arts et des Lettres. Изложбе приређује од 1951. године. Излагао је у већем броју земаља Европе и Америке.

Изабран је 7. децембра 2005. за члана француске Академије лепих уметности (Académie des beaux-arts) у одељењу за сликарство. Један је од десет академика овог одељења, на позицији бр. 7 која има историју дугу два века.

Дана 2. новембра 2006. промовисан је за почасног доктора Универзитета у Крагујевцу.

У априлу 2007. Величковић је одликован француским Орденом витеза легије части.

Да би помогао младим уметницима у Србији, основао је фондацију „Владимир Величковић за цртеж”, која додељује награде најбољим младим уметницима из области ликовне уметности.

Преминуо је 29. августа у сплитској болници. Датум и место сахране биће накнадно објављени.