Основан Институт за информационе технологије у Крагујевцу

Ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, одржао је конференцију за медије у згради Ректората, 10. јуна 2019. године, поводом Одлуке коју је донела Влада Републике Србије о оснивању Института за информационе технологије у Крагујевцу.

Институт за информационе технологије биће и нова чланица Универзитета у Крагујевцу.

На факултетима у саставу Универзитета ангажовано је око 150 истраживача који раде на одређено време на пројектима које финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Препознајући потребу да се у нови институционални оквир обједине истраживачки потенцијали факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу, Универзитет је предузео активности у циљу оснивања оваквог Института.

Оснивањем института у оквирима Универзитета у Крагујевцу направљен је институционални оквир за све амбициозне научнике, којима ће бити пружена шанса да се у својој земљи баве истраживањима, у корак са светским трендовима у областима својих интересовања.

Поред наведеног, у Институту своје место могу наћи и истраживачи који су се образовали у иностранству, а желе да се врате и баве истраживањима у нашој држави.

Оснивање Института, многим научницима, који данас живе и раде у прилично неизвесним условима, биће мотив да остану у свом граду и својој земљи. Влада Републике Србије и Универзитет у Крагујевцу су на овај начин показали интересовање и бригу за оне који треба да буду један од стубова развоја друштва и узор новим генерацијама. 

Формирањем Института за информационе технологије обједињује се више научних поља, и то кроз примену информационих технологија у природно-математичким, техничко-технолошким, медицинским, биотехничким и друштвеним наукама, чиме се успоставља ближа сарадња између истраживачких група са различитим фокусима истраживања.


Фото галерија: