Обележен Дан словенске писмености

Дан словенске писмености у организацији Универзитета у Крагујевцу обележен је пригодним програмом 24. маја 2019. године у 18 часова у Универзитетској галерији.

Програм обележавања Дана словенске писмености састојао се из различитих књижевних, културолошких, филмских и музичких тачака, које су припремили наставници, сарадници и студенти Филолошко-уметничког факултета.

Учесницима програма и публици обратила се проректорка за науку Универзитета у Крагујевцу проф. др Мирослава  Петровић Торгашев. Након уводне речи проф. др Часлава Николића, о хлебу као важном елементу словенске имагинације говорила је Александра Матић. Она је хлеб приказала као средишњи феномен друштвеног ритуала гозбе, којим се окупљају припадници једне заједнице: породица, пријатељи, суседи, народ. Песму „Ништа двапут” пољске песникиње Виславе Шимборске, добитнице Нобелове награде за књижевност, казала је, на пољском језику – што је био изузетан прилог испољавању словенског вишегласја те вечери – студенткиња Агата Бјелецка. У свом излагању о роману Зли дуси Фјодора Достојевског и словенском самоосећању јунака великог писца Ђорђе Радовановић представио је граничну ситуацију у руској литератури – оскудност у храни, оскудност у нади, оскудност у смислу – из које се обликује одлука за самоубиство. Посредством фрагмента филма Огледало Андреја Тарковског, публика је чула и стихове Арсенија Тарковског, једног од најистакнутијих руских песника. Спој поезије и филмских кадрова приближио је публици велику драму 20. века: потрагу за домом и потрагу за оцем. Да ни у приповедању Милоша Црњанског нема искуства среће, да је завичај недоступан, приказале су Јасмина Николић и Милена Средојевић. Студенткиње су прочитале неколико поетских фрагмената Романа о Лондону, у којем постаје извесно да се прошлост и завичај не могу повратити, у којем се Одисеј уклања са позорнице, а у човеку, као у трагичном бићу, остаје само вечна меланхолија. Програм је обогаћен и заокружен аријом „Мими”, из опере Боеми Ђакома Пучинија, коју је отпевала Маја Павковић, и композицијом Токата Зорана Божанића, коју је на хармоници одсвирао Никола Шаркочевић.


Фото галерија: