На Универзитету у Крагујевцу одржано предавање Медикаментозна терапија гојазности академика Драгана Мицића

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, академик Драган Мицић одржао је 29. марта 2019. године предавање Медикаментозна терапија гојазности

Академик Драган Мицић, секретар Одељења медицинских наука САНУ, одржао је предавање Медикаментозна терапија гојазности, у свечаној сали Универзитета у Крагујевцу,  29. марта 2019. године, у организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу.

У поздравној речи, проф. др Милош Ђуран, дописни члан САНУ, управник Центра, представио је богату научну биографију академика Драгана Мицића.

Академик Драган Мицић указао је на најновије податке светске Организације за економску сарадњу и развој који показују тенденцију пораста броја оболелих од гојазности до 2020. године, а проблем гојазности је све чешћи и у Србији. У складу са тим, развијају се бројни програми за превенцију и лечење гојазности, а један од закључака предавања је да лечење гојазности треба да обухвата терапијске мере (медикаменте), промену стила живота, као и образовну и психолошку подршку.

Захваљујући свом дугогодишњем искуству у раду са болесницима са поремећајем метаболизма, академик Драган Мицић основао је 2010. године мултидисциплинарни Центар за лечење гојазности, који је део Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије и који је од 2012. део мреже европских центара за лечење гојазности (COMS).

Након одржаног предавања академик Драган Мицић обишао је Прву крагујевачку гимназију, у којој се школовао, а том приликом је проф. др Милош Ђуран, дописни члан САНУ, поклонио школској библиотеци књиге из области историје науке, које је објавила Српска академија наука и уметности.


Фото галерија: