Академик Иван Гутман одржао предавање на Универзитету у Крагујевцу

Академик Иван Гутман одржао је предавање под називом 150 година периодног система хемијских елемената (1869-2019), у организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, 21. марта 2019. године.

Предавање 150 година периодног система хемијских елемената (1869-2019) одржано је у склопу обележавања међународне године периодног система, у години када се навршава век и по од када је руски научник Дмитриј Мендељев направио табеларни приказ хемијских елемената. Академик Иван Гутман говорио је о открићу и структури периодног система, као и о откривању нових хемијских елемената у  периодном систему, које је пратило и утицало на развој хемије и сродних наука.

У име Универзитета у Крагујевцу присутне је поздравила проф. др Мирослава Петровић-Торгашев, проректор за научностраживачки рад, док је предавање, у име организатора, најавио проф. др Милош Ђуран, дописни члан САНУ, управник Центра.

Предавању академика Ивана Гутмана присуствовали су академик Владимир Костић, председник САНУ, академик Љубомир Максимовић, потпредседник САНУ, академик Нинослав Стојадиновић, председник Огранка САНУ у Нишу, академик Владимир Стевановић, секретар Одељења хемијских и биолошких наука САНУ, академик Богдан Шолаја, заменик секретара Одељења хемијских и биолошких наука САНУ, академик Слободан Милосављевић, академик Радомир Саичић,  члан САНУ ван радног састава, проф. др  Ненад Костић, као и бројна публика из реда професора и студената Универзитета у Крагујевцу и културне јавности града.


Фото галерија: