Промоција књиге у Универзитетској галерији - „Књиге с посветом у личној библиотеци проф. др Светозара Стојановића“

Универзитетска библиотека у Крагујевцу у сарадњи са Институтом друштвених наука и издавачком кућом Албатрос плус из Београда, у среду 20. марта 2019. године у 19.00 часова, у Универзитетској галерији организују промоцију књиге Катарине Карамијалковић - Књиге с посветом у личној библиотеци проф. др Светозара Стојановића.

Светозар Стојановић (1931-2010), филозоф и етичар, универзитетски професор, научник, активиста, мислилац, човек особитог личног морала, прешао је дуг пут од Крагујевца, у коме је рођен, преко Београда, до Велике Британије, Америке, Немачке, Аустрије, Индије. Био је један од ретких интелектуалаца Западног Балкана чија се реч и хиљадама километара далеко од њега с пажњом ослушкивала и с разлогом уважавала.


Како истиче проф. др Јовица Тркуља, уредник и рецензент књиге: "Ова књига и њен поступак израде умногоме је специфичан, редак и непознат као стручно-информативни жанр. Мр Катарина Карамијалковић, виши дипломирани библиотекар Универзитетске библиотеке у Крагујевцу, књигу је приредила у складу са највишим библиографским стандардима. Реч је о првом успелом приказу легата једног српског филозофа, чијој се стручној обради приступило благовремено и на примерен начин. Сведочећи о једном времену и о гласовима људи који су у том времену живели, она умногоме баца нову светлост на личност и дело Светозара Стојановића и омогућава да допунимо и обогатимо његову духовну биографију."

 


У програму учествују:

Весна Абадић, директорка Универзитетске библиотеке у Крагујевцу,

др Горан Башић, директор Института друштвених наука у Београду,

проф. др Јовица Тркуља, Правни факултет Универзитета у Београду,

др Жарко Војновић, Народна библиотека Србије, Београд,

мр Катарина Карамијалковић, ауторка књиге.