Otvorena izložba „I ovo je Srbija“ u Univerzitetskoj galeriji

U Univerzitetskoj galeriji 12. februara 2019. godine otvorena je izložba fotografija I ovo je Srbija, čiji je autor mr Zoran Cvetković.

Izložba I ovo je Srbija nastala je kao deo projekta Akademijskog odbora za selo SANU čiji je cilj ukazivanje na fizičku (ljudsku) i materijalnu devastaciju ruralnih predela Srbije, a sa namerom mobilisanja javnosti da se dugotrajni i dalekosežni procesi zapuštenosti, izolovanosti i zaostajanja razvoja sela u ekonomskom i sociokulturnom pogledu zaustave.

Izložba je priređena u maju 2018. godine u Galeriji nauke i tehnike SANU, a gostovala je u Žagubici, Smederevu i Nišu.  Organizator ove izložbe u Kragujevcu je Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu.

Na svečanom otvaranju izložbe govorili su prof. dr Miroslava Petrović Torgašev, prorektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Miloš Đuran, dopisni član SANU i upravnik Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu i mr Zoran Cvetković, autor izložbe. Izložbu je otvorio akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i iskoristio je priliku da posetiocima predoči aktuelne podatke o problemima seoskih sredina do kojih je došao istraživački tim Akademijskog odbora za selo SANU, a naročito podatke o demografskoj slici srpskih sela.

Svečano otvaranje izložbe uveličao je Miloš Kostić, student treće godine Odseka za muzičku umetnost Filološko-umetničkog fakulteta, koji je zvucima harmonike upotpunio živopisne prizore prožete setom kojom odišu izložbeni panoi.

Izložba  I ovo je Srbija mr Zorana Cvetkovića u Univerzitetskoj galeriji će biti otvorena do 22. februara 2019. godine.


Foto galerija: