Отворена изложба „И ово је Србија“ у Универзитетској галерији

У Универзитетској галерији 12. фебруара 2019. године отворена je изложба фотографија И ово је Србија, чији је аутор мр Зоран Цветковић.

Изложба И ово је Србија настала је као део пројекта Академијског одбора за село САНУ чији је циљ указивање на физичку (људску) и материјалну девастацију руралних предела Србије, а са намером мобилисања јавности да се дуготрајни и далекосежни процеси запуштености, изолованости и заостајања развоја села у економском и социокултурном погледу зауставе.

Изложба је приређена у мају 2018. године у Галерији науке и технике САНУ, а гостовала је у Жагубици, Смедереву и Нишу.  Организатор ове изложбе у Крагујевцу је Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу.

На свечаном отварању изложбе говорили су проф. др Мирослава Петровић Торгашев, проректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Милош Ђуран, дописни члан САНУ и управник Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу и мр Зоран Цветковић, аутор изложбе. Изложбу је отворио академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село САНУ и искористио је прилику да посетиоцима предочи актуелне податке о проблемима сеоских средина до којих је дошао истраживачки тим Академијског одбора за село САНУ, a нарочито податке o демографској слици српских села.

Свечано отварање изложбе увеличао је Милош Костић, студент треће године Одсека за музичку уметност Филолошко-уметничког факултета, који је звуцима хармонике употпунио живописне призоре прожете сетом којом одишу изложбени панои.

Изложба  И ово је Србија мр Зорана Цветковића у Универзитетској галерији ће бити отворена до 22. фебруара 2019. године.


Фото галерија: