Одржана Светосавска академија Универзитета у Крагујевцу

Поводом обележавања Светог Саве - Дана духовности у Републици Србији, 27. јануара 2019. године у Универзитетској галерији у Крагујевцу, одржана је Светосавска академија Универзитета у Крагујевцу

Свети Сава је први пут у Србији обележен као школска слава на Лицеју Књажевства Сербског, првој високошколској институцији у модерној Србији, на чијим темељима је настао и Универзитет у Крагујевцу.

Овогодишњој свечаности поводом обележавања Светог Саве, која је одржана у Универзитетској галерији, присуствовали су представници академске заједнице Универзитета у Крагујевцу, представници Града Крагујевца, професори, сарадници и студенти Универзитета у Крагујевцу, као и многобројни гости. 

На Светосавској академији, Универзитет у Крагујевцу по трећи пут, доделио је Светосавску награду за животно дело, о којој је одлуку, на предлог Комисије, донео Сенат Универзитета у Крагујевцу.

Добитник Светосавске награде за животно дело је академик Иван Гутман, професор емеритус Универзитета у Крагујевцу. Светосавску награду добитнику уручио је ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић.

И ове године уручене су Стипендије најбољим студентима Универзитета у Крагујевцу.

На предлог Управног одбора фондације за стипендирање најбољих студената у календарској 2019. години, крајем протекле године објављен је Конкурс за доделу стипендија. Конкурс је расписан за студенте 12 факултета, колико их има Универзитет у Крагујевцу.

Према правилима Конкурса стипендије се додељују најбољим студентима завршне године основних академских и интегрисаних академских студија.

Као и ранијих година Фондација је одлучила да стипендира два најбоља студента Филолошко-уметничког факултета, јер се на овом Факултету одвијају студијски програми из два поља, поља друштвено-хуманистичких наука – област филологија и поља уметности.

Увидом у приспеле предлоге, Комисија је констатовала да су Економски факултет и Природно-математички факултет, предложили по два кандидата са просечном оценом 10 који испуњавају прописане услове конкурса.

С тога је ове године одлучено да се стипендира 15 студената.

Уговоре о додели стипендија најбољим студентима уручила је проф. др Снежана Соковић,  управитељ Фондације за стипендирање најбољих студената Универзитета у Крагујевцу.

Награђени студенти:

Тамара Суботић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Прехрамбена технологија, на Агрономском факултету у Чачку, са  оствареном просечном оценом током студија 9,50

Марина Љубисављевић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Економија, на Економском факултету у Крагујевцу  са  оствареном просечном оценом током студија 10,00.

Жаклина Љубисављевић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Економија, на Економском факултету у Крагујевцу  са  оствареном просечном оценом током студија 10,00.

Дуња Симовић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Урбано инжењерство на Факултету инжењерских наука у Крагујевцу, са  оствареном просечном оценом током студија 9,77,

Марко Тодоровић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Машинско инжењерство на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву, са  оствареном просечном оценом током студија 9,38.

Емина Ћоровић, студент VI године интегрисаних академских студија Медицине на Факултету медицинских наука у Крагујевцу, са  оствареном просечном оценом током студија 9,94.

Александар Ћирић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Информационе технологије на Факултету техничких наука у Чачку, са  оствареном просечном оценом током студија 9,29.

Тамара Шајкић студент IV године основних академских студија, студијски програм Учитељ на Факултету педагошких наука у Јагодини, са  оствареном просечном оценом током студија 9,37.

Жарко  Поповић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Право, на Правном факултету у Крагујевцу, са  оствареном просечном оценом током студија 9,88.

Александра Милосављевић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Математика на Природно-математичком факултету у Крагујевцу, са  оствареном просечном оценом током студија 10,00.

Немања  Вучићевић, студент IV године основних академских студија,  студијски програм Математика на Природно-математичком факултету у Крагујевцу, са  оствареном просечном оценом током студија 10,00.

Данијел  Обрадовић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Учитељ на Педагошком факултету у Ужицу, са  оствареном просечном оценом током студија 9,26.

Александра  Хасановић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Шпански језик и хиспанске књижевности на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, са  оствареном просечном оценом током студија 9,82.

Викторија Здравковић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Зидно сликарство, на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, са  оствареном просечном оценом током студија 9,72.

Мина Величковић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Хотелијерство и туризам на Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, са  оствареном просечном оценом током студија 9,92.


У име награђених студената, присутнима се обратила Емина Ћоровић, која је истакла да је ова стипендија велико признање за сав досадашњи успех и велика мотивација да у академском и професионалном раду убудуће буду још бољи, као и да је велики  подстрек генерацијама које долазе.   

Светосавску беседу говорио је Ђорђе Радовановић, асистент са Катедре за српску књижевност Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

У музичком делу програма наступили су Нина Лазендић и Предраг Качавенда, из класе мр Марине Трајковић Биџовски, уз клавирску пратњу Дарије Дамијановић, док су у књижевном делу програма наступили студенти германистике са Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Свој допринос обележавању Дана духовности, дали су и студенти Одсека за примењену уметност Филолошко-уметничког факултета, изложбом радова у Универзитетској галерији, која је Светосавском академијом отворена.


Фото галерија: