Концерт гудачког дуа у Универзитетској галерији

У Универзитетској галерији у Крагујевцу, у среду 5. децембра 2018. године у 19 часова, наступиће гудачки дуо који чине Душица Младеновић и Наташа Петровић

Концертна сезона Универзитетске галерије се наставља концертом „Два лица класике“ на коме ће наступити проф. Душица Младеновић (виолина) и редовни професор Филолошко-уметничког факултета Наташа Петровић (виола).

Програм: Татјана Милошевић, Иван Бркљачић, Александро Рола.

 

Виолинисткиња Душица Младеновић је учење започела у Школи за музичке таленте у Ћуприји, а потом је завршила Средњу музичку школу Др Војислав Вучковић у Београду, у класи проф. Ранкице Оршолић. Дипломирала је и магистрирала на Академији уметности у Новом Саду код проф. Дејана Михаиловића. Додатно се усавршавала на курсевима код еминентних професора као што су Марина Јашвили, Игор Озим, Иља Груберт, Ами Фламер, Антоанет Лоуман, Марко Јосифоски и др. Током студија била је стипендиста републичког Фонда за младе таленте. У том периоду била је ангажована у значајним међународним културним пројектнима за младе у Немачкој – учесник Међународног омладинског фестивала у Бајројту и концертмајстор Немачко-скандинавског омладинског оркестра у Берлину. Имала је преко 150 наступа као члан разних камерних састава – у Србији, Хрватској, Француској, Немачкој, Аустрији, Турској и Холандији. Одржала је 18 солистичких концерата у нашој земљи. Као солиста извела је Обрадовићев концерт за виолину са БГО Душан Сковран, а са Београдском филхармонијом Вивалдијеву Зиму у оквиру пројекта за децу Четири годишња доба и премијеру виолинског концерта  „Ископани Сократ“ Ијана Вилсона у оквиру камерне сцене “Пандемонијум“. Наступала је на фестивалима као што су Мокрањчеви дани у Неготину, А–фест у Новом Саду, Константинус у Нишу, Бемус, Трибина композитора, Пролећни фестивал камерне музике, Фронт и КоМА у Београду. Премијерно је извела дела Дејана Деспића и Ијана Вилсона (који су и компоновали дела за камерне саставе које је она водила), затим Душана Радића, Милоја Милојевића, Мирјане Живковић, Драшка Аџића и других стваралаца. Више година свирала је у Београдском гудачком оркестру Душан Сковран и Жебељан оркестру а сарађује и са камерним оркестрима Панчевачка камерата и Гудачи светог Ђорђа. Ангажована је у Београдској филхармонији као стални члан и свира прву виолину у гудачком квартету Аниме. Снимала је за Радио-телевизију Србије, издања Oboe Classics и Riverrun Records, а ирска национална радио-станица RTÉ lyric fm и Радио-Београд 1 су емитовали снимке са њених концерата. Бави се и педагогијом као професор виолине у Музичкој школи Ватрослав Лисински у Београду. 

 

Виолинисткиња Наташа Петровић је завршила основне и магистарске студије на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Петра Ивановића; Усавршавала се на лондонском конзерваторијуму „Guildhall School of Music and Dramа“ у Лондону, у класи проф. Дејвида Такеноа. Докторске студије завршава 2011. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Дејана Млађеновића. Учествовала је на традиционалним домаћим међународним фестивалима, изводивши премијерна дела. Похађала је курсеве које су водили истакнути уметници: Дејвид Такено, Ференц Радош, Пол Блис, Марк Кодл, Петер Ленерберг, Дејвид Алберман, Андраш Келер, Сепо Киманен, Владимир Менделсон, Роџер Тепинг, Кристофер Рихтер, Јохан Месл; као и са члановима: Такач квартета и Белчеа квартета. Наташа је члан Ансамбла Метаморфозис. Одржала је бројне реситале у већим салама у Београду, Крагујевцу и у Лондону. Направила је трајне ТВ записе у емисијама (Волите ли Брамса, Светска премијера, ТВ Крагујевац, ТВ Нови Сад и снимци за Радио Београд). Као члан гудачког квартета DA CAPO (Лондон), осваја две Прве награде на такмичењима „Chartered Surveyors String Quartet Competition“ и „Gerald Heller & Rosemary Rappaport String Quartet Prize“. Следе низ наступа у Лондону: ЛСО Сент Лукс цркви, Барбикан сали, Вигмур сали, Сент Џонс Смит Сквер сали, Сент Мери цркви, Сент Бишоп цркви; затим у Италији; наступи на фестивалима у Француској и Грчкој, као и учествовање на Симпозијуму Квартета у Лондону (London String Quartet Symposium). Предавала је у Школи за музичке таленте у Ћуприји и била асистент на ФМУ у Београду у класи проф. Петра Ивановића. Наташа Петровић је запослена на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу у звању је редовног професора за уметничку област Гудачки инструменти – виола.