Koncert Dragane Dimić i Bojana Bulatovića u Univerzitetskoj galeriji

Koncertna sezona Univerzitetske galerije se nastavlja u petak, 30. novembra 2018. godine u 19 časova. Na koncertu koji nosi naziv „Na krilima pesme“ nastupiće vanredni profesor Filološko-umetničkog fakulteta Dragana Dimić (klavir) i kontra-tenor Bojan Bulatović, profesor solo pevanja.

Program:  Han, Fere, Pulank, Đorđević, Bajić, Žebeljan, Binički, Babić.

Dragana Dimić (klavir), niže i srednje muzičko obrazovanje završila je u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu u klasi prof. Natalije Tomić. Godinu dana je bila i u klasi istaknutog pijaniste i   prof. Valerija Sigaljeviča za vreme njegovog boravka u Kragujevcu. Sa 15 godina upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Skoplju kao najmlađi student do tada u klasi prof. Jasmine Čakar. Kao najuspešnija na klavirskom odseku dva puta nastupa sa simfonijskim orkestrom u Svečanoj sali Teatar Centra (Skoplje). U dva navrata sarađuje sa dirigentom Fimčom Muratovskim izvodeći  Betovenov klavirski koncert br.3 ce-mol i Šumanov koncert u a- molu. Kao solista učestvovala je i na muzičkom festivalu “Ohridsko leto“ (Crkva S. Sofija) .Od 1990. godine  započinje svoj pedagoški rad u muzičkoj školi „Dr. Miloje Milojević“, gde ostvaruje izuzetne  pedagoške rezultate na osnovu kojih je više puta bila pozivana kao član žirija pijanističkih takmičenja, Republičkog takmičenja i festivala. Nastupa kao  solista i član klavirskog VD dua a sarađivala je i sa velikim brojem renomiranih umetnika. Nastupala je u  Novom Sadu (Matica Srpska), Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Aranđelovcu, Čačku, Kruševcu , Beogradu – ARTGET galerija, SKC,SANU, Skupština grada.... Takođe je u toku 2014.i 2015.godine održala niz solističkih koncerata pod nazivom “Srpski kompozitori klaviru na dar“, a u želji očuvanja baštine domaćih kompozitora vezane za klavirsku literaturu. Angažovana je kao član žirija na Internacionalnom festivalu DONNE IN MUSICA 2014, 2015, i 2016. godine. U okviru pedagoške aktivnosti na FILUM-u, ostvarila je značajne rezultate sa studentima. Njeni studenti osvojili su veliki broj prvih i nagrade LAUREATA na Međunarodnom takmičenju komplementarnog klavira u Nišu 2013. i na 11. Internacionalnom festivalu u Kragujevcu.

Na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu je zaposlena kao vanredni profesor na katedri za klavir.

Bojan Bulatović je završio osnovnu i srednju muzičku školu „Kosta Manojlović“ u Zemunu, odsek za klavir u klasi profesora Tanje Jablanović. Uporedo sa klavirskim odsekom završava i odsek solo pevanja u klasi profesora mr Marine Trajković Bidžovski. Godine 2005. upisuje Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, Odsek za solo pevanje, kod profesora mr Marine Trajković Bidžovski, u čijoj klasi i diplomira 2009. godine.

Dobitnik je stipendije iz fondacije „Davis Peace Project“ iz Nju Jorka za majstorski kurs u Šarošpotoku, kao jedan od dvoje stipendista iz Srbije.

Kao solista horova Liceum, Cantantes, Crkvenog pevačkog društva Ostrog, Ars vocalis nastupao je u Lisabonu (Portugalija), Torevjeha, Madrid, Barselona, Žirona (Španija), Monako, Monte Karlo, Nica (Francuska), Milano, Bergamo, Trst (Italija), Ljubljana (Slovenija), Miškolc, Budimpešta (Mađarska), Brno, Prag (Češka), Bratislava (Slovačka), Špital na Dravi, Beč (Austrija), Cirih (Švajcarska), Ohrid (Makedonija), Krasnojarsk (Rusija), Puebla, San Andrés Cholula, Teopantlán, Cuauthinchán (Meksiko).

Juna 2013. debituje u Perslovoj operi „Dido i Enej“ (Čarobnica) u Narodnom pozorištu u Beogradu, a iste godine debituje u Beču u Hendlovoj operi „Kserks“ (Arsamene) u VHS Pollycolege teatar.

Oktobra 2015. debituje u Hendlovoj operi „Orlando“ u naslovnoj ulozi sa maestrom Predragom Gostom u Operi i teatru „Madlenijanum“, Zemun.

Ove godine je snimio trajne zapise Hendlove opere „Orlando“ pod vodjstvom maestra Goste i svetski poznatog kontralta Marijane Mijanović, kao i 7 kantata Ditrika Buksetehudea – „Membra Jesu nostri“.

Od 2007. godine radi kao profesor solo pevanja u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu.

 


Foto galerija: