Концерт Драгане Димић и Бојана Булатовића у Универзитетској галерији

Концертна сезона Универзитетске галерије се наставља у петак, 30. новембра 2018. године у 19 часова. На концерту који носи назив „На крилима песме“ наступиће ванредни професор Филолошко-уметничког факултета Драгана Димић (клавир) и контра-тенор Бојан Булатовић, професор соло певања.

Програм:  Хан, Фере, Пуланк, Ђорђевић, Бајић, Жебељан, Бинички, Бабић.

Драгана Димић (клавир), ниже и средње музичко образовање завршила је у музичкој школи „др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу у класи проф. Наталије Томић. Годину дана је била и у класи истакнутог пијанисте и   проф. Валерија Сигаљевича за време његовог боравка у Крагујевцу. Са 15 година уписује Факултет музичке уметности у Скопљу као најмлађи студент до тада у класи проф. Јасмине Чакар. Као најуспешнија на клавирском одсеку два пута наступа са симфонијским оркестром у Свечаној сали Театар Центра (Скопље). У два наврата сарађује са диригентом Фимчом Муратовским изводећи  Бетовенов клавирски концерт бр.3 це-мол и Шуманов концерт у а- молу. Као солиста учествовала је и на музичком фестивалу “Охридско лето“ (Црква С. Софија) .Од 1990. године  започиње свој педагошки рад у музичкој школи „Др. Милоје Милојевић“, где остварује изузетне  педагошке резултате на основу којих је више пута била позивана као члан жирија пијанистичких такмичења, Републичког такмичења и фестивала. Наступа као  солиста и члан клавирског ВД дуа а сарађивала је и са великим бројем реномираних уметника. Наступала је у  Новом Саду (Матица Српска), Ужицу, Крагујевцу, Краљеву, Аранђеловцу, Чачку, Крушевцу , Београду – АРТГЕТ галерија, СКЦ,САНУ, Скупштина града.... Такође је у току 2014.и 2015.године одржала низ солистичких концерата под називом “Српски композитори клавиру на дар“, а у жељи очувања баштине домаћих композитора везане за клавирску литературу. Ангажована је као члан жирија на Интернационалном фестивалу DONNE IN MUSICA 2014, 2015, и 2016. године. У оквиру педагошке активности на ФИЛУМ-у, остварила је значајне резултате са студентима. Њени студенти освојили су велики број првих и награде LAUREATA на Међународном такмичењу комплементарног клавира у Нишу 2013. и на 11. Интернационалном фестивалу у Крагујевцу.

На Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу је запослена као ванредни професор на катедри за клавир.

Бојан Булатовић је завршио основну и средњу музичку школу „Коста Манојловић“ у Земуну, одсек за клавир у класи професора Тање Јаблановић. Упоредо са клавирским одсеком завршава и одсек соло певања у класи професора мр Марине Трајковић Биџовски. Године 2005. уписује Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу, Одсек за соло певање, код професора мр Марине Трајковић Биџовски, у чијој класи и дипломира 2009. године.

Добитник је стипендије из фондације „Давис Пеаце Пројецт“ из Њу Јорка за мајсторски курс у Шарошпотоку, као један од двоје стипендиста из Србије.

Као солиста хорова Лицеум, Цантантес, Црквеног певачког друштва Острог, Арс воцалис наступао је у Лисабону (Португалија), Торевјеха, Мадрид, Барселона, Жирона (Шпанија), Монако, Монте Карло, Ница (Француска), Милано, Бергамо, Трст (Италија), Љубљана (Словенија), Мишколц, Будимпешта (Мађарска), Брно, Праг (Чешка), Братислава (Словачка), Шпитал на Драви, Беч (Аустрија), Цирих (Швајцарска), Охрид (Македонија), Краснојарск (Русија), Пуебла, Сан Андрéс Цхолула, Теопантлáн, Цуаутхинцхáн (Мексико).

Јуна 2013. дебитује у Персловој опери „Дидо и Енеј“ (Чаробница) у Народном позоришту у Београду, а исте године дебитује у Бечу у Хендловој опери „Ксеркс“ (Арсамене) у ВХС Поллyцолеге театар.

Октобра 2015. дебитује у Хендловој опери „Орландо“ у насловној улози са маестром Предрагом Гостом у Опери и театру „Мадленијанум“, Земун.

Ове године је снимио трајне записе Хендлове опере „Орландо“ под водјством маестра Госте и светски познатог контралта Маријане Мијановић, као и 7 кантата Дитрика Буксетехудеа – „Мембра Јесу ностри“.

Од 2007. године ради као професор соло певања у музичкој школи „др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу.

 


Фото галерија: