Koncert „Muzika za obou i gudače“ u Univerzitetskoj galeriji

Umetnički savet Univerzitetske galerije, u utorak 6. novembra 2018. godine u 19 časova, organizuje još jedan koncert - Muzika za obou i gudače

K O N C E R T

MUZIKA ZA OBOU I GUDAČE

 

Muzičari:

Borislav Čičovački, oboa i engleski rog

Jelena Dimitrijević, violina

Nataša Petrović, viola

Dejan Božić, violončelo

 

Na programu su dela Mocarta, Žana Fransea, Gražine Bacevič, Rokusa de Hrota i Vlastimira Trajkovića.

 

 

Borislav Čičovački (1966) je diplomirao i magistrirao obou na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Ljubiše Petruševskog, a poslediplomske studije oboe završio je i na Konzervatorijumu u Amsterdamu, u klasi prof. Hana de Vrisa (Han de Vries). Usavršavao se na majstorskim kursevima eminentnih oboista Omara Cobolija i Inga Gorickog. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu diplomirao je biologiju. Muzikologiju je doktorirao na Univerzitetu u Amsterdamu 2017. godine monografijom o Ljubici Marić. Nastupao je kao solista sa orkestrima Beogradske filharmonije, Zagrebačke filharmonije, sa Gudačima Sv. Đorđa, BGO ‘Dušan Skovran’, Simfonijskim orkestrom 'Stanislav Binički', sa kamernim orkestrom Camerata academica Novi Sad, sa Žebeljan orkestrom, sa Kamernim orkestrom iz Baje (Mađarska) i drugim ansamblima. Kao solista i kamerni muzičar održao je koncerte širom Evrope i u Izraelu, uključujući i koncerte u Amsterdamu, Briselu, Parizu, Minhenu, Moskvi, Roterdamu i Tel Avivu, a takođe i na više značajnih muzičkih festivala (Laponski festival kamerne muzike, WDR-Festival nove kamerne muzike, BEMUS, festivali u Bregencu i Sijeni, i dr.) Premijerno je izveo oko osamdeset kompozicija srpskih, holandskih i nemačkih kompozitora. Za njega su, između ostalih, pisali Dušan Radić, Dejan Despić, Vlastimir Trajković, Isidora Žebeljan, Stevan Kovač Tikmajer, Mirjana Živković, Ivana Stefanović, Chiel Meijernig, Rokus de Groot i drugi. Njegovi snimci objavljeni su na kompakt-diskovima u Holandiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Srbiji. Diskografska kuća Oboe Classics iz Londona objavila je 2013. godine solistički kompakt disk Borislava Čičovačkog sa snimcima muzike za obou Isidore Žebeljan: ‘Balkan Bolero – chamber music of Isidora Žebeljan’. Osnivač je i član Žebeljan orkestra. Jedan je od osnivača Fondacije Barka iz Amsterdama, koja ima za cilj prezentovanje srpske kulture u inostranstvu. Bavi se književnošću. U Holandiji je objavio jedanaest knjiga romana i zbirki pripovedaka. Za roman Raskovnik dobio je nagradu ‘Kočićevo pero’, 2014. godine, a istorijska fantazmagorija Potamneli anđeli balkanskih ratova je iste godine u Holandiji nominovana za Evropsku nagradu za književnost. Napisao je libreta za pet opera Isidore Žebeljan, za operske kuće i festivale u Holandiji, Austriji, Italiji i Nemačkoj. Aktivno se bavi i muzikološkim radom. Učestvovao je na međunarodnim kongresima muzikologa u Holandiji i Srbiji, držao predavanja na univerzitetima i festivalima u Holandiji, Nemačkoj i Poljskoj, i pisao tekstove za diskografske kuće u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Holandiji i Srbiji. Član je Odbora za zaštitu srpske muzičke baštine Srpske akademije nauka i umetnosti, a bio je glavni muzički urednik proslave stogodišnjice rođenja Ljubice Marić. Na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu radi kao profesor oboe i kamerne muzike.

Jelena Dimitrijević je diplomirala i magistrirala violinu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Jasne Maksimović. Član je Beogradske filharmonije, u grupi prvih violina. Kao član vodećih omladinskih orkestara (Gustav Mahler Jouth Orchestra, Svetski omladinski orkestar, Norveški omladinski orkestar) nastupala je širom Evrope i Azije. Vođa je drugih violina No Borders Orchestra, sa kojima je ostvarila veliki  uspeh izvođenjima Verdije opere Magbet na najvećim svetskim operskim i pozorišnim festivalima (Engleska, Francuska, Južna Koreja, Australija, Španija, Portugalija, Nemačka, Austrija itd.) Stalni je član Ansambla Metamorfozis i Žebeljan orkestra. Kao kamerni muzičar zanima se prevashodno delima savremenih i srpskih kompozitora, koje je izvodila na Međunarodnoj tribini kompozitora i snimala za izdavačku kuću Mascom Records. Premijerno je izvela nekoliko kamernih dela srpskih i holandskih kompozitora.

Nataša Petrović je završila osnovne i magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Petra Ivanovića, a doktorske studije u klasi prof. Dejana Mlađenovića. Usavršavala se na visokoj školi Guildhall School of Music and Drama u Londonu, u klasi prof. Dejvida Takena. Kao solista i kamerni muzičar redovno učestvuje na značajnim festivalima u Srbiji (BEMUS, Međunarodna tribina kompozitora i dr.) i inostranstvu. Održala je brojne resitale u značajnim koncertnim dvoranama u Londonu, Beogradu i Kragujevcu. Snimala je za vodeće radio i televizijske stanice u Srbiji. Bila je član kamernih orkestara Gudači Sv. Đorđa i Ansambla Metamorfozis, a član je Žebeljan orkestra. Poseban segment njenog izvođaštva predstavlja barokna muzika, odnosno sviranjee barokne viole, čime se bavi od 2002. godine. Predavala je violu u Školi za muzičke talente u Ćupriji i bila asistent na FMU u Beogradu, u klasi prof. Petra Ivanovića. Na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu radi kao profesor viole.

Dejan Božić (1971) je diplomirao violončelo na FMU u Beogradu kao student generacije, a magistrirao na Državnoj visokoj školi za muziku u Trosingenu (Nemačka), stekavši diplomu koncertnog soliste. Doktorirao je na FMU u Beogradu. Usavršavao se kod renomiranih umetnika kao što su Ksenija Janković, Svetislav Apolin, Majkl Flaksman, Gerhard Haman, Mario de Sekondi, Roko Filipini, Aleksandar Fedočinko. Dobitnik je brojnih prvih nagrada na Festivalima muzičkih škola, Republičkim i Saveznim takmičenjima učenika i studanata Jugoslavije. Bio je predstavnik Jugoslavije na 5. evrovizijskom takmičenju za mlade umetnike u Beču, 1990. godine. Nastupao je kao solista sa Beogradskom, Vojvođanskom, Niškom, Sarajevskom i Makedonskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Orkestrom ORF (Austrija), Simfonijskim orkestrom ’Stanislav Binički’, orkestrima FMU u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i sa mnogim kamernim orkestrima. Održao je resitale širom bivše Jugoslavije, zatim u Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Grčkoj, Italiji i Japanu. Od 1994. godine je profesor violončela na FMU u Beogradu. Bio je honorarno angažovan kao profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Akademiji umetnosti u Nišu. Držao je majstorske kurseve u muzičkim školama u Srbiji i na Muzičkom konzervatorijumu u Solunu. Bio je predsednik žirija na Međunarodnom festivalu gudača u Mitrovici, Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu i Međunarodnom takmičenju ’Petar Konjović’ u Beogradu. Aktivan je i kao kamerni i orkestarski muzičar. Od 2012. je solo čelista No Borders Orchestra, a od 2007. Žebeljan orkestra. Bio je, između ostalog, solo čelista Beogradske filharmonije, Vojvođanske filharmonije, L’Orchestre des Jeunes de la Mediterranee, Fetival Orchestra Seoul (Koreja), gostujući solo čelista Crnogorskog simfonijskog orkestra, kamernog orkestra Beogradski solisti, član BGO ’Dušan Skovran’, Trija ’Arger’’, Kvarteta ’Haimos’, gudačkog kvarteta i okteta Beogradske filharmonije. Njegovi snimci objavljeni su na kompakt-diskovima u izdanju Deutsche Grammophon – Universal (Austrija), Oboe Classics (London), Chopin (Japan) i Mascom Records (Srbija).