Концерт „Музика за обоу и гудаче“ у Универзитетској галерији

Уметнички савет Универзитетске галерије, у уторак 6. новембра 2018. године у 19 часова, организује још један концерт - Музика за обоу и гудаче

К О Н Ц Е Р Т

МУЗИКА ЗА ОБОУ И ГУДАЧЕ

 

Музичари:

Борислав Чичовачки, обоа и енглески рог

Јелена Димитријевић, виолина

Наташа Петровић, виола

Дејан Божић, виолончело

 

На програму су дела Моцарта, Жана Франсеа, Гражине Бацевич, Рокуса де Хрота и Властимира Трајковића.

 

 

Борислав Чичовачки (1966) је дипломирао и магистрирао обоу на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Љубише Петрушевског, а последипломске студије обое завршио је и на Конзерваторијуму у Амстердаму, у класи проф. Хана де Вриса (Han de Vries). Усавршавао се на мајсторским курсевима еминентних обоиста Омара Цоболија и Инга Горицког. На Природно-математичком факултету у Новом Саду дипломирао је биологију. Музикологију је докторирао на Универзитету у Амстердаму 2017. године монографијом о Љубици Марић. Наступао је као солиста са оркестрима Београдске филхармоније, Загребачке филхармоније, са Гудачима Св. Ђорђа, БГО ‘Душан Сковран’, Симфонијским оркестром 'Станислав Бинички', са камерним оркестром Camerata academica Нови Сад, са Жебељан оркестром, са Камерним оркестром из Баје (Мађарска) и другим ансамблима. Као солиста и камерни музичар одржао је концерте широм Европе и у Израелу, укључујући и концерте у Амстердаму, Бриселу, Паризу, Минхену, Москви, Ротердаму и Тел Авиву, а такође и на више значајних музичких фестивала (Лапонски фестивал камерне музике, WDR-Фестивал нове камерне музике, БЕМУС, фестивали у Брегенцу и Сијени, и др.) Премијерно је извео око осамдесет композиција српских, холандских и немачких композитора. За њега су, између осталих, писали Душан Радић, Дејан Деспић, Властимир Трајковић, Исидора Жебељан, Стеван Ковач Тикмајер, Мирјана Живковић, Ивана Стефановић, Chiel Meijernig, Rokus de Groot и други. Његови снимци објављени су на компакт-дисковима у Холандији, Великој Британији, Немачкој и Србији. Дискографска кућа Oboe Classics из Лондона објавила је 2013. године солистички компакт диск Борислава Чичовачког са снимцима музике за обоу Исидоре Жебељан: ‘Balkan Bolero – chamber music of Isidora Žebeljan’. Оснивач је и члан Жебељан оркестра. Један је од оснивача Фондације Барка из Амстердама, која има за циљ презентовање српске културе у иностранству. Бави се књижевношћу. У Холандији је објавио једанаест књига романа и збирки приповедака. За роман Расковник добио је награду ‘Кочићево перо’, 2014. године, а историјска фантазмагорија Потамнели анђели балканских ратова је исте године у Холандији номинована за Европску награду за књижевност. Написао је либрета за пет опера Исидоре Жебељан, за оперске куће и фестивале у Холандији, Аустрији, Италији и Немачкој. Активно се бави и музиколошким радом. Учествовао је на међународним конгресима музиколога у Холандији и Србији, држао предавања на универзитетима и фестивалима у Холандији, Немачкој и Пољској, и писао текстове за дискографске куће у Великој Британији, Немачкој, Холандији и Србији. Члан је Одбора за заштиту српске музичке баштине Српске академије наука и уметности, а био је главни музички уредник прославе стогодишњице рођења Љубице Марић. На Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу ради као професор обое и камерне музике.

Јелена Димитријевић је дипломирала и магистрирала виолину на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Јасне Максимовић. Члан је Београдске филхармоније, у групи првих виолина. Као члан водећих омладинских оркестара (Gustav Mahler Jouth Orchestra, Светски омладински оркестар, Норвешки омладински оркестар) наступала је широм Европе и Азије. Вођа је других виолина No Borders Orchestra, са којима је остварила велики  успех извођењима Вердије опере Магбет на највећим светским оперским и позоришним фестивалима (Енглеска, Француска, Јужна Кореја, Аустралија, Шпанија, Португалија, Немачка, Аустрија итд.) Стални је члан Ансамбла Метаморфозис и Жебељан оркестра. Као камерни музичар занима се превасходно делима савремених и српских композитора, које је изводила на Међународној трибини композитора и снимала за издавачку кућу Mascom Records. Премијерно је извела неколико камерних дела српских и холандских композитора.

Наташа Петровић је завршила основне и магистарске студије на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Петра Ивановића, а докторске студије у класи проф. Дејана Млађеновића. Усавршавала се на високој школи Guildhall School of Music and Drama у Лондону, у класи проф. Дејвида Такена. Као солиста и камерни музичар редовно учествује на значајним фестивалима у Србији (БЕМУС, Међународна трибина композитора и др.) и иностранству. Одржала је бројне реситале у значајним концертним дворанама у Лондону, Београду и Крагујевцу. Снимала је за водеће радио и телевизијске станице у Србији. Била је члан камерних оркестара Гудачи Св. Ђорђа и Ансамбла Метаморфозис, а члан је Жебељан оркестра. Посебан сегмент њеног извођаштва представља барокна музика, односно свирањее барокне виоле, чиме се бави од 2002. године. Предавала је виолу у Школи за музичке таленте у Ћуприји и била асистент на ФМУ у Београду, у класи проф. Петра Ивановића. На Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу ради као професор виоле.

Дејан Божић (1971) је дипломирао виолончело на ФМУ у Београду као студент генерације, a магистрирао на Државној високој школи за музику у Тросингену (Немачка), стекавши диплому концертног солисте. Докторирао је на ФМУ у Београду. Усавршавао се код реномираних уметника као што су Ксенија Јанковић, Светислав Аполин, Мајкл Флаксман, Герхард Хаман, Марио де Секонди, Роко Филипини, Александар Федочинко. Добитник је бројних првих награда на Фестивалима музичких школа, Републичким и Савезним такмичењима ученика и студаната Југославије. Био је представник Југославије на 5. евровизијском такмичењу за младе уметнике у Бечу, 1990. године. Наступао је као солиста са Београдском, Војвођанском, Нишком, Сарајевском и Македонском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, Оркестром ОРФ (Аустрија), Симфонијским оркестром ’Станислав Бинички’, оркестрима ФМУ у Београду и Академије уметности у Новом Саду, као и са многим камерним оркестрима. Одржао је реситале широм бивше Југославије, затим у Немачкој, Чешкој, Словачкој, Пољској, Грчкој, Италији и Јапану. Од 1994. године је професор виолончела на ФМУ у Београду. Био је хонорарно ангажован као професор на Академији уметности у Новом Саду и Академији уметности у Нишу. Држао је мајсторске курсеве у музичким школама у Србији и на Музичком конзерваторијуму у Солуну. Био је председник жирија на Међународном фестивалу гудача у Митровици, Међународном такмичењу гудача у Нишу и Међународном такмичењу ’Петар Коњовић’ у Београду. Активан је и као камерни и оркестарски музичар. Од 2012. је соло челиста No Borders Оrchestra, а од 2007. Жебељан оркестра. Био је, између осталог, соло челиста Београдске филхармоније, Војвођанске филхармоније, L’Orchestre des Jeunes de la Mediterranee, Fetival Orchestra Seoul (Кореја), гостујући соло челиста Црногорског симфонијског оркестра, камерног оркестра Београдски солисти, члан БГО ’Душан Сковран’, Трија ’Аргер’’, Квартета ’Хаимос’, гудачког квартета и октета Београдске филхармоније. Његови снимци објављени су на компакт-дисковима у издању Deutsche Grammophon – Universаl (Аустрија), Oboe Classics (Лондон), Chopin (Јапан) и Mascom Records (Србија).