ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О РЕАЛИЗАЦИЈИ И ФИНАНСИРАЊУ ЦЕНТРА ЗА МАТИЧНЕ ЋЕЛИЈЕ

Потписан протокол о реализацији и финансирању Пројекта набавке опреме за Центар за матичне ћелије и доградњу зграде Медицинског факултета у Крагујевцу

На Медицинском Факултету у Крагујевцу 01.03.2011. потписан је протокол о реализацији и финансирању Пројекта набавке опреме за Центар за матичне ћелије и доградњу зграде Медицинског факултета у Крагујевцу.
Пројекат је вредан 5,17 милиона евра од чега око 80% улаже Министарство за науку и технолошки развој а остатак Град Крагујевац и Медицински факултет. Набавку опреме финансира Министарство за науку и технолошки развој кроз аранжман са Европском инвестиционом банком о улагању у научну инфраструктуру, док ће за доградњу факултета заједно са Министарством средства определити Град Крагујевац и Медицински факултет.
Протокол су потписали министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић, градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић и декан Медицинског факултета у Крагујевцу проф. др Небојша Арсенијевић. Истакавши да је у питању јединствен Центар, не само у Србији већ и у централној и југоисточној Европи министар Ђелић је рекао да су у питању конкретни кораци ка томе да Србија постане економија знања која више неће извозити паметне људе већ паметне пројекте.
Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић је рекао да је учешће у овом пројекту најмање што град може да учини и истакао изузетну сарадњу градске управе са Медицинским факултетом и Универзитетом.
Декан Медицинског факултета у Крагујевцу проф. др Небојша Арсенијевић рекао је да су за успешан завршетак посла потребни људи али да се треба старати о томе да се институције граде тако да трају у будућим деценијама.
Идејни носилац пројекта Центра за матичне ћелије је редовни професор Медицинског факултета у Крагујевцу проф. др Миодраг Стојковић, светски признати генетичар. Пројекат су подржали неки од водећих светских стручњака у области регенеративне медицине међу којима има и будућих сарадника Центра, попут проф. др Лајла Армстронга, проф. др Мајлинде Лако и проф. др Славена Ерцега који су и присуствовали потписивању протокола.
Развој Центра за матичне ћелије у Крагујевцу требало би да омогући примену матичних ћелија у клиници, у лечењу неуродегенеративних и аутоимунских болести (нпр. оштећења кичмене мождине, Паркинсонове и шећерне болести) и шансу да се уђе у равноправан однос са другим центрима у Европи.

Фото галерија: