Концерт „Боје звука“ у Универзитетској галерији – Трио „Аура“ Скопље

У Универзитетској галерији у петак, 2. новембра 2018. године у 19 часова, наступиће трио „Аура“ који чије флаутиста Страшо Темков, пијанисткиња Ана Гацева и фаготиста Марјан Милошевски, професори са Факултета музичке уметности из Скопља

Програм: Ш. Лефевр, Т. Јанса, А. Пјацола, К. Димушевски

 

ТРИО АУРА чине истакнути  македонски уметници,  флаутиста Страшо Темков, пијанисткиња Ана Гацева и фаготиста Марјан Милошевски. Осим богате извођачке каријере, ангажовани су и као професори на Факултету за музичку уметност у Скопљу. Реализовали су многобројне концерте као солисти и као камерни музичари у САД, Француској, Немачкој, Аустрији, Енглеској, Бугарској, Словенији, Србији, па и у Азији и Африци. Несумњиво се убрајају у најбоље и најактивније музичке уметнике Македоније о чему говоре и бројне критике. У овом саставу су остварили дугогодишњу богату концертну активност, изводећи дела свих музичких епоха и стилова. Трио често промовише дела македонских композитора написаних баш за овај састав. Њихово извођење карактерише изразита експресивност, музичка симбиоза и компактност звука и израза.

 

Страшо Темков је један од најуспешнијих македонских уметника своје генерације.Дипломирао је на Факултету за музичку уметност у Скопљу а магистрирао на музичкој академији „Панчо Владигеров“ у Софији, Бугарска. Током студија је сарађивао са еминентним европским и светским уметницима и педагозима, што је резултирало бројним наградама на републичким и савезним такмичењима младих уметника бивше СФРЈ. Од 1991.је ангажован као соло флаутиста Македонске филхармоније. Таленат и жеља за уметничком реализацијом га је довела на концертне подијуме као солисту са великим бројем оркестара: Македонска филхармонија, Француско-амерички камерни оркестар, Камерни оркестар македонске филхармоније, камерни оркестар „Amorozo“. Одржава концерте  као солиста, и као члан Македонског дувачког квинтета и многих других камерних састава. Наступа на многобројним  фестивалима у земљи и и иностранству: „Охридско лето“, „Јесење музичке свечаности“, „Скопско лето“, „Дани македонске музике“, „Хераклијске вечери“, „Арт Аполонија“- Софија (Бугарска), „Нимус“ и „ Ледамус“ –Србија, „Espresivo“-Цетиње, „Барски љетопис“ и Међународни дани камерне музике –Никшић-Црна Гора, затим Хрватска, Италија, Француска, Енглеска, САД. Један је од ретких македонских уметника који је наступао у престижном „Карнеги холу“ у Њујорку. Репертоар Страша Темкова обухвата дела од барока до савремене музике. Изразита је његова тежња за промовисањем савременог  домаћег  и страног  стваралаштва за флауту.  Издао је два CD-a са пијанисткињом Маријом Вршковом. Његова посвећена педагошка делатност као редовног професора флауте на Факултету за музичку уметност у Скопљу се огледа кроз престижне резултате студената на такмичењима, као и наступе на солистичким реситалима и концертима са оркестрима. Темков је оснивач квартета флаута „Аулос“. Редовно узима учешће у раду жирија на домаћим и међународним такмичењима. Уметник је упечатљивог стила и израза. 

ПИЈАНИСТКИЊА АНА ГАЦЕВА ради као  редовни професор клавира на Факултету музичке уметности у Скопљу. Дипломирала је и магистрирала клавир на ФМУ у Скопљу, као најбољи студент у генерацији са признањем  cum laude у класи професора С. Слејанска. Паралелно дипломирала је и магистрирала клавир и камерну музику на светски реномираној музичкој академији ECOLE Normale Supperieure de Paris Alfred Cortot  у класи професора Р. Јаса и Ш. Дебуши, као добитник највише дипломе клавирског концертног извођача. Докторску дисертацију из клавирске интерпретације је одбранила под менторством професора Емеритус С. Јанга са Тринити Колеџа у Лондону и професора Д. Бужаровског са ФМУ у Скопљу. Исте године, Гацева издаје књигу „Пијанистичка техника у концертима композитора – извођача  светске музичке сцене “. Пут усавршавања је води на светски познату „Моцартеум Академију“ коју је завршила у класи професора Дел Вињ, као њен најмлађи учесник и стипендиста.

2005 године, као добитник Темпус Гранта ( у оквирима ТЕМПУС пројекта ЕУ) боравила је на Тринити Колеџу у Лондону. Ана Гацева се издваја као једна од најактивнијих и најуспешнијих солиста у својој земљи. Сарађивала је са врсним пијанистима и педагозима, као што су Моник Дешосе, Жан Клод Пентије, Милена Молова, Александар Штаркман, Жени Захариева итд. Добитник је више високих државних и међународних награда и реализовала је бројне концертне наступе. По позиву угледних сала и институција Гациева је концертирала  у Њијорку, Паризу, Бечу, Салзбургу, Минску, Киеву, Дрездену, Софији, Букурешту, Љубљани, Загребу, Пловдиву, Београду, Порторожу, Бару, Цетињу, Логатецу итд. Ана Гацева је чест солиста Македонске Филхармоније, Омладинског Интернационалног Камерног Оркестра, Оркестра за савремену музику „ Света Софија“, Руског Академског Камерног Оркестра, Битолског камерног оркестра.

Гостовала је на реномираним међународним фестивалима: Охридско лето, Минско пролеће, Les concerts de Midi&Demi, Киевски музички фестивал, Meridian Festival Bucharest, Загребалки летњи фестивал, Пирански музичке вечери, Фестиал Барски летопис, Фестивал Екпресиво – Цетиње, дани македноске музике, Штипско лето, Макарски летњи фестивал, Летњи фестивал у Омишу, Љубљански композиторски форум, Хварске летње свечаности итд.

Реализовала је бројне снимке за македонску Телевизију, као и снимке за радио Скопље, радио  и телевизију Загреб, радио Љубљану. По позиву одржала је бројне семинаре и била члан жириа и такмичења клавирске интерпретације у својој земљи и ван зеље. Репертоар Ане Гацеве укључује дела аутора свих музичких епоха као и дела  македонских композитора која активно промовише у земљи и ван земље.

2012 године је добитник високе награде „Георги Божинков„ за најбољег музичког извођача, коју додељује Савет композитора Македоније.

Марјан Милошевски је дипломирао, а 2003. године  и магистрирао фагот на Факултету за музичку уметност у Скопљу у класи професора П. Трајковског. У току студија је два пута као најбољи студент наступао са Македонском филхармонијом.  Професионалне почетке везује за камерни оркестар за модерну музику „Света Софија“ са којим наступа на „Охридском лету“ и „Данима македонске музике“. После мајсторске школе у Дубровнику 2002. године добија позив за сарадњу са оркестром за нову музику „Sonemus“. Са овим оркестром је остварио бројне концерте на Балкану и у многим европским центрима. 2004. је основао музичку радионицу „Ad libitum“ са нагласком на дрвеном дувачком квартету и квартету фагота. Активан је у више камерних састава: Трио опере, „Kon tempora“, дувачки квинтет Македонске опере и балета, Трио „Аура“ и др. Тренутно је први фаготиста Македонске опере и балета и ванредни професор фагота на Музичкој академији за музику у Скопљу. Милошевски је фаготиста млађе генерације који на свом репертоару успешно одржава и дела старих мајстора као и дела најновијих праваца класичне музике.