Успех научника са Универзитета у Крагујевцу

Научници из Крагујевца, под вођством проф. Ненада Филиповића, осмислили виртуелни крвоток

Вест са сајта: www.24sata.rs.

Виртуелни крвоток се испитује и тестира већ неколико месеци у страним клиничким центрима, а већа примена очекује се за неколико година. Сматрамо да ће ове нове, компјутерске методе значајно олакшати рад лекара и помоћи им у што бољем и прецизнијем дијагностификовању болести. Увешће се и могућност предвиђања развоја болести, што је потпуно нови концепт у клиничкој дијагностици јер се постојеће методе углавном базирају на утврђивању само већ постојећег стања код пацијента - каже за „24 сата” проф. др Ненад Филиповић, члан тима Универзитета у Крагујевцу. Виртуелни крвоток је компјутерски софтвер који се инсталира на дијагностичком систему у болници и који се генерално примењује за болести кардиоваскуларног система као што су пуцање зида аорте и артерија, оптимална уградња стентова, развој атеросклерозе. Велику улогу у свему томе има суперрачунар који, примера ради, одређује најповољније место за уградњу стента. На неколико пацијената на којима смо применили ову методу имамо засада добре резултате. Потребно је много више пацијената и времена да прође да бисмо имали бољу слику о резултатима - каже проф. др Филиповић.
Добар глас о изузетној методи српских научника проширио се и ван граница наше земље, па лекари са иностраних клиника резултате својих пацијената шаљу управо овде. Од њих добијемо комплетне слике са медицинских уређаја у стандарном медицинском формату. Ми онда извршимо тродимензионалну реконструкцију и радимо компјутерску симулацију на том пацијенту. На крају дајемо неке предлоге и решења - каже проф. др Филиповић. Наш саговорник истиче да је сада тешко прецизирати колико виртуелни крвоток може да продужи живот пацијената. Сигурно је да ова потпуно нова метода даје могућност предвиђања развоја болести, што може значајно да помогне у спречавању нежељених последица по пацијенте који су често фатални код кардиоваскуларних обољења - закључује он.
Проф. др Ненад Филиповић каже да је тренутно у току један од највећих научних пројеката у Европи „ARTreat” чији је циљ инсталирање Виртуелног крвотока у највеће европске клиничке центре, са циљем предвиђања развоја атеросклерозе код кародитних и коронарних артерија. „Ја координирам научним делом пројекта и велики број младих истраживача из Србије преко Универзитета у Крагујевцу укључен је у пројекат који се завршава 2012, након чега се очекује примена Виртуелног крвотока у више Клиничких центара”, каже проф. др Филиповић. Србија је самим тим што учествује на пројекту обезбедила да може користити ову методу за своје пацијенте.

Фото галерија: