Вече ауторске и популарне музике „Веруј“ на Летњој сцени

У петак, 14. септембра 2018. године, са почетком у 19,00 часова, биће одржан још један концерт на Летњој сцени Универзитета, на коме ће наступити пијанисткиња и вокал Ана Стефановић и Јелена Пејановић, виолина.

АНА СТЕФАНОВИЋ је рођена  у Београду, клавир учи од пете године код своје мајке проф. Диане Јовановић. Заршила је музичку школу "Славенски" клавирски и теоретски одсек. Године 2014. је дипломирала на ФМУ (Београд) у класи проф.Дејана Синадиновића. Након завршених мастер студија 2016 је уписала специјалистичке студије на катедри за камерну музику у класи проф. Дејана Суботића. Као изузетни млади таленат освојила је до сада бројне републичке и међународне награде, најзначајнији су:  I награда на Републичком такмичењу 2007. у Београду, Лауреат међународног такмичења XXI-st Century Art, 2007. у Кијеву, Лауреат VIII међународног EMCY такмичења Memory of Vladimir Horovitz-debut 2008. у Кијеву, Лауреат Фестивала Словенске музике 2017 у Београду (у саставу камерног дуа „ЈелиАна“),  Друга награда на XXVI European Youth pop-rock competition „SARANDEV“ 2017 Добрич, Бугарска, Гран-При на Aranyhid International Singing competition 2017, Сиофок, Мађарска. Наступала је у атријуму Народног музеја, галерији Прогрес, Дипломатском клубу, свечаној сали Скупштине града Београда, галерији САНУ, павиљону Цвијета Зузорић, сали београдске филхармоније, КЦБ галерији Арт Гет, СКЦ-у, Сали Руског Дома, Великој Сали и музичкој галерији Коларчеве задужбине. Са запаженим успехом наступала у дворанама Беча, Букурешта, Париза, Кијева као и у многобројним дворанама широм Србије и Црне Горе.

Учествовала је у ТВ и радио емисијама РТС-а (Суботом увече, Београдски програм, Школски програм, Дневник, Недељно поподне,Стил, Радио 202, Сусретања, Вечерас заједно, Србија на вези). Рецензије наступа и интервјуи објављени су у Борби, Блицу, Вечерњим новостима, Политици, Беорами и часопису Ана. Похађала је Мастер-клас професора Невене Поповић (Србија), Паула Гулде (Аустрија), Мишела Сони (Француска), Њине Макарове (Русија), Ирине Степаненко (Украјина), Михаела Уде (Немачка).

Учествовала је на 5. педагошком форуму на ФМУ у Београду, у ревији концерата поводом обележавања 250 година од рођења Моцарта у КЦБ, и у међународној пијанистичкој недељи. 

Осим клавира годинама се бави певањем и компоновањем и наступа у бројним салама широм Србије.  Пише песме на енглеском, руском и шпанском језику. Промовише своју уметност тако што ствара синтезу разних жанрова: од класичне до савремене и ауторске музике, где наступа као пијанисткинја, кантаутор што представља праву иновацију и освежење.     

ЈЕЛЕНА ПЕЈАНОВИЋ свира виолину од своје шесте године. Основну и средњу музичку школу Др Војислав Вучковић у Београду је завршила у класи проф. Ранкице Оршолић као ђак генерације. 2014. године уписала је Факултет музичке уметности у Београду у класи проф. Јасне Максимовић. Освојила је бројне награде на домаћим и међународним такмичењима, и то 4 прве награде на Републичком такмичењу и другу награду 2014. Године. Добитница је две друге награде, као и прве награде на такмичењу гудача у Нишу , и прве награде на Међународном фестивалу гудача у Сремској Митровици. Наступала је као солиста, члан камерних ансамбала и концертмајстор школског оркестра у Београду, и то у Сали Београдске филхармоније, УК Палилула и СКЦ. Одржала је два солистичка концерта у Библиотеци града Београда и солистички концерт у галерији САНУ. Члан је Београдског гудачког оркестра Душан Сковран. Од 2016. Године наступа у дуу са пијанисткињом и певачицом Аном Стефановић. 2017. године освојиле су Гран при на Фестивалу Словенске музике у Београду. Наступале су са програмима класичне и Анине ауторске музике у бројним салама различитих домова културе Србије. Најаве концерата и наступа обележила су гостовања у разним емисија РТС-а, ( РТС јутарњи програм, Све боје живота...), Студио Б (Београде добар дан, добро вече...). Јелена такође већ неколико  година пише поезију на енглеском језику, и доста сарађује са Аном и као текстописац њених песама.

 

Специјали гост концерта биће Јасмина Веселиновић, вокал.