Клавирски концерти Наташе Митровић и Љиљане Вукеље у Универзитетској галерији

У Универзитетској галерији у Крагујевцу, у уторак 4. септембра 2018. године биће одржана два клавирска концерта на коме ће од 19,00 часова наступити ванредни професор ФМУ у Београду Наташа Митровић, а од 20,00 часова Љиљана Вукеља, ванредни професор ФМУ

Програм концерта Наташе Митровић (19 часова):

Ж. Ф. Рамо: Гавота и 6 варијација
П. И. Чајковски: Варијације у а - молу
С. Франк: Прелудијум, фуга и варијација, оп. 18
М. Раичковић: Б-А-Г-Д-А-Д варијације
А. Розенблат: Варијације на тему Паганинија

Програм концерта Љиљане Вукеље (20 часова):

Ј. С. Бах: Партита бр. 2 у це – молу
- Sinfonia
    - Allemande
  - Courante
     - Sarabande
  - Rondeau
   - Capriccio

Ф. Шопен: Соната оп. 35 у бе – молу
                                  - Grave. Doppio movimento
- Scherzo
             - Marcia funebre
          - Finale. Presto

                                                      М. Равел: La Valse

 

Наташа Митровић рођена је у Београду. Дипломирала је и магистрирала на ФМУ у Београду у класи проф. Мирјане Шуице-Бабић. Усавршавала се код реномираних клавирских педагога у Немачкој, Аустрији, Чешкој, Македонији и Сједињеним Америчким Државама.

Као једини уметник са простора Србије добитница је Фулбрајт стипендије за 2004/05.годину и ту сезону проводи на усавршавању на више Универзитета у Америци: Џулијард у Њујорку, Де пол Универзитет у Чикагу, Универзитет у Мичигену. Током боравка у САД-у завршила је и у пракси остварила пројекат под називом-''МУЗИКА БЕЗ ГРАНИЦА-Сличности и разлике између Европске и Америчке пијанистичке школе''.  То је такође тема њених честих гостовања у Америци. Kao солиста наступала је 15 пута са свим нашим Симфонијским оркестрима : Београдском Филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а, ,Симфонијским оркестром ''Станислав Бинички'', Симфонијским оркестром ФМУ, камерним оркестром ''Корнелије''. Такође је наступала са Симфонијским оркестром Франкфурта и Монтабаура (Немачка), као и са Бугарском Филхармонијом (Видин, Бугарска).

Добитница је значајних уметничких признања:
   -Октобарска награда Скупштине града Београда,
   -Награда  ФМУ за најперспективнијег пијанисту,
   -Награда ФМУ за најбољи дипломски испит,
   -Награда ФМУ за најбоље изведену сонату,
   -Захвалница ФМУ за изузетан уметнички и педагошки допринос Факултету.

Добитница је 8 награда на домаћим такмичењима ученика и студената, као и 6 награда на међународним такмичењима као солиста и члан различитих камерних састава. Одржала је преко 50 солистичких реситала и реситала камерне музике широм земље и у иностранству (Сједињене Америчке Државе, Кина, Кувајт, Француска, Немачка, Чешка, Италија,  Бугарска, Шведска,Македонија,Јапан).Често је ангажована као члан жирија на међународним такмичењима и фестивалима.

Била је један од представника Факултета Музичке Уметности на Фестивалу „Nei Suoni Dei Luonghi“ (Италија), где је одржала солистички концерт 2010. године. Одржала је концерт на Фестивалу савремене музике у Скопљу (Македонија) 2012. године.У јулу 2013. године била је председник жирија на међународном такмичењу „Јозеф Сук“ у Прагу (Чешка) где је наступала и у Мартин холу. Ангажована је као члан музичког удружења „Poetica Musica” са којима сваке године наступа у сали Old Westbury Gardens у Њујорку (САД) а такође је имала концерт и у Кенеди центру у Вашингтону(САД). Остварила је трајне снимке за архив Радио Београда. Била је представник Србије на Конференцији Фулбрајтових стипендиста у Пекингу (Кина)  у октобру 2008. године, где је одржала солистички концерт и предавање.

Ради као ванредни професор на Клавирској катедри на ФМУ у Београду.

 

Љиљана Вукеља је рођена 1976. у Београду. Завршила је средњу музичку школу «Коста Манојловић» у Земуну, у класи проф. Весне Мартиновски. Дипломирала је 1996. на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Невене Поповић, у чијој класи је и магистрирала 1999. године. Усавршавала се у класи француског пијанисте Мишела Берофа у Фрајбургу (Немачка), а потом је радила са швајцарским пијанистом и диригентом Жан-Франсоа Антониолијем у Лозани (Швајцарска). У јуну 2010. је одбранила докторски уметнички пројекат из извођачких уметности, под менторством проф. Дејана Синадиновића, на ФМУ у Београду. Активно је учествовала на мајсторским курсевима J. Сљесарјева, С. Доренског, А. Штаркмана, Д. Башкирова, М. Далбертоа и Жан-Клод Пенетијеа.

Лауреат међународног такмичења у Науену (Немачка) октобра 2006, где добија и специјалну награду за најбоље извођење савременог дела, као и међународног такмичења у Гајару (Француска, 2004.), где јој је додељена и специјална награда за најбоље извођење задате композиције, Љиљана Вукеља је и добитник бројних признања на такмичењима у Србији, као и награда на међународним такмичењима за младе у Риму, Тортони и Анкони (Италија).

Наступала је као солиста и камерни музичар у свим значајнијим салама у Београду (велика дворана КНУ, Скупштина града, Београдска филхармонија, УК Пароброд, СКЦ..), широм Србије, у сали Банског двора у Бања Луци, Југословенском културном центру у Паризу, Сали  темишварске филхармоније (Румунија), Дворани института Рибопјер у Лозани (Швајцарска), Дворцу Клесен  (Берлин, Немачка), Сали фабрике аутомобила Volkswagen у Волфсбургу (Немачка)...

Сарађивала је са Београдском филхармонијом, Уметничким ансамблом «Станислав Бинички», Симфонијским оркестром РТС, Темишварском филхармонијом, камерним оркестром „Про Класика“ и диригентима као што су: Павле Медаковић, Милан Недељковић, Анатолиј Новицки, Емил Симон, Давид Порцелајн, Вензан Монтеил, Биљана Радовановић, Жан-Франсоа Антониоли, Јордан Дафов..

Наступала је на фестивалима: Бемус, Белеф, Трибина композитора (Београд), „Дани музике“ у Врњачкој Бањи, „Музички Темишвар (Румунија), „Havelendiše Festšpile“, «Movimentos» (Немачка), «Galvej mjuzik festival» (Ирска). Снимала је за РТС, ТВ НС, румунски, немачки и француски радио.

Ангажована је као ванредни професор на Катедри за клавир ФМУ, у Београду.


Документи:

Плакат