Посета Министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића Универзитету у Крагујевцу

У Ректорату Универзитета у Крагујевцу, 21. августа 2018. одржан је састанак коме су присуствовали: проф. др Ненад Филиповић, в.д. ректора, са члановима ректорског колегијума, потпредседник Националног савета за високо образовање проф. др Бранислав Јеремић, члан Комисије за акредитацију и спољашњу проверу квалитета проф. др Александра Јанковић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, шеф кабинета министра Марко Попадић, државни секретари Ана Ланговић и Владимир Поповић, помоћник министра за ученички и студентски стандард и инвестиције Споменка Симонић, помоћник министра за високо образовање Бојан Тубић, градоначелник града Крагујевца Радомир Николић са сарадницима и начелник Шумадијског управног округа Биљана Илић Стошић.

На састанку су изнети планови за расписивање конкурса за доделу станова младим истраживачима и наведене су предузете активности за стварање услова за расписивање конкурса.

Тема разговора била је и наставак изградње Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу. У оквиру састанка дате су информације о припремању анекса уговора од стране ЈУП-а о изградњи и договорено је да се изградња ускоро настави без сметњи.

Вршилац дужности ректора проф. Др Ненад Филиповић истакао је потребу за решавањем питања простора за потребе Филилошко-уметничког факултета. Министар Младен Шарчевић дао је пуну подршку Универзитету у Крагујевцу за решавање питања обезбеђења простора за Филолошко-уметнички факултет. Министар је истакао намере Министарства да се ради на оптимизацији и рационалном коришћењу просторних капацитета у наредном периоду.

Поред наведеног, в.д. ректора нагласио је да постоји потреба да се у Крагујевцу изгради научно-технолошки парк у циљу даљег развоја привреде и Универзитета. Истакао је да је за наведену инвестицију потребна помоћ града Крагујевца, Министарства просвете, науке и технолошког развоја али и привредног сектора. Предочени су различити модели рада научно-технолошког парка и различити модели укључивања привредних субјеката у изградњу објекта кроз модел јавно-приватног партнерства. Градоначелник је навео да је град Крагујевац расположен да пружи подршку изградњи научно-технолошког парка. Представници Министарства просвете науке и технолошког развоја су образложили тренутни статус научно-технолошких паркова у Србији. Закључак је био да је потребно израдити студију изводљивости из које би се утврдила оправданост наведене инвестиције.

В.Д. ректора упознао је учеснике састанка са чињеницом да је изграђен легат академика Николе Коке Јанковића. Он је такође истакао велику помоћ града Крагујевца у досадашњој реализацији наведене инвестиције, али и намере града Крагујевца да допринесе стављању наведеног објекта у функцију. Истакнуто је да ће убудуће Центар за сарадњу Универзитета у Крагујевца и САНУ бити смештен у наведеном простору. Посебно је наглашено да је поново успостављена сарадња Универзитета и САНУ.


Фото галерија: