Koncert za gitaru na Letnjoj sceni

U utorak, 21. avgusta 2018. godine sa početkom u 20,00 časova, biće održan još jedan koncert na Letnjoj sceni Univerziteta, na kome će nastupiti mr Aleksandar Stojić.

Na programu dela:  Fernanda Sora, Franciska Tarege, Agustina Bariosa Mangore, Džona Duartea, Lea Brouvera.

Aleksandar Stojić počeo je da svira gitaru sa sedam godina kao samouki gitarista. Svoje prvo muzičko obrazovanje stiče u Pančevu gde je završio muzičku školu „Jovan Bandur“ 2002. godine.  Iste godine počinje svoje studije na bečkom Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u klasi profesora Valtera Vurdingera (Walter Würdinger), gde kasnije stiče magistarsku titulu uz najviše ocene. Bio je redovni stipendista individualne stipendije univerziteta u Beču i stipendista „Stiftung Victor Bunzl“.

            Svoje profesorsko radno iskustvo stekao je uz dugogodišnji privatni rad sa studentima iz svih delova sveta (priprema studenata za prijemne ispite, pripreme za ispite, takmičenja, itd.) uz preporuke svog profesora. Od 2011. godine je i zvanično profesor u kragujevačkoj muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ gde radi do 2015. godine. Od 2015. radi u OMŠ „Milenko Živković“ u Paraćinu. Pored poznavanja klasične gitare, pokazuje velike sposobnosti u sviranju džeza, roka, bluza i ostalih muzičkih pravaca.

            Šesnaest godina koncertne karijere krase nastupi na najvećim muzičkim festivalima širom sveta: Siget fest Budimpešta (Mađarska, 2007. godine), Rio Loco festival (Tuluz, Francuska) nastup sa velikanom džez harmonike Ričardom Galijanom (Richard Galliano), Akkordeon festival (Beč, Austrija), Wiesen jazz festival (Beč, Austrija), Lugano Jazz festival (Lugano, Švajcarska, 2016. godine), Nišville (Niš, 2016. godine). Ostvario je koncertne aktivnosti u J. Koreji, Japanu, Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Africi, Rusiji, Litvaniji, na skoro svim prestižnim koncertnim binama. Od 2012. do 2014. godine je bio solista na bečkom novogodišnjem koncertu u Narodnom pozorištu (Volkstheater, Beč, Austrija).

Godine 2012. osniva grupu Stoiks koja izvodi njegovu autorsku muziku, u čijem su sastavu: Ivan Aleksijević − klavir, (pijanista u Big Band-u RTS-a), Jovan Jovanović − bas gitara, Saša Ranković − bubnjevi. Godine 2013. izdaje svoj prvi album „For whose grandma's sake?“. Sa grupom nastupa u periodu od 2013. do 2015. godine na nekoliko važnih festivala: 21. dani srpskog duhovnog preobraženja u Despotovcu (2013.), završni koncert u KC Gradac u Raški (2013.),  Jazztronic u Vršcu, Drugi džez festival u  Herceg Novom i otvaranje festivala OKTOH u Kragujevcu (2014.). Od 2014. godine osniva i Resava fest u Despotovcu, festival svetske muzike.

Godine 2015. postaje vođa benda Danice Krstić. Iste godine snima album sa Duletom Resavcem koji aranžira i izdaje za PGP RTS. Tokom godine učestvuje u završavanju albuma Balkan lovers-a i u 2016. godini nastupa sa istim bendom i trubačem Markom Markovićem na prestižnim festivalima Lugano Jazz festival  i Nišville. Godine 2017. nastupa na Green fest-u, internacionalnom festivalu u Švajcarskoj sa grupom Balkan lovers, kao solista na klasičnoj gitari u Despotovcu u okviru „Dana srpskog duhovnog preobraženja“, u Kragujevcu u topolivnici Kneževog arsenala i u Paraćinu u Kulturnom centru.

 


Foto galerija: