Концерт за гитару на Летњој сцени

У уторак, 21. августа 2018. године са почетком у 20,00 часова, биће одржан још један концерт на Летњој сцени Универзитета, на коме ће наступити мр Александар Стојић.

На програму дела:  Фернанда Сора, Франциска Тареге, Агустина Бариоса Мангоре, Џона Дуартеа, Леа Броувера.

Александар Стојић почео је да свира гитару са седам година као самоуки гитариста. Своје прво музичко образовање стиче у Панчеву где је завршио музичку школу „Јован Бандур“ 2002. године.  Исте године почиње своје студије на бечком Универзитету за музику и извођачке уметности у класи професора Валтера Вурдингера (Walter Würdinger), где касније стиче магистарску титулу уз највише оцене. Био је редовни стипендиста индивидуалне стипендије универзитета у Бечу и стипендиста „Stiftung Victor Bunzl“.

            Своје професорско радно искуство стекао је уз дугогодишњи приватни рад са студентима из свих делова света (припрема студената за пријемне испите, припреме за испите, такмичења, итд.) уз препоруке свог професора. Од 2011. године је и званично професор у крагујевачкој музичкој школи „др Милоје Милојевић“ где ради до 2015. године. Од 2015. ради у ОМШ „Миленко Живковић“ у Параћину. Поред познавања класичне гитаре, показује велике способности у свирању џеза, рока, блуза и осталих музичких праваца.

            Шеснаест година концертне каријере красе наступи на највећим музичким фестивалима широм света: Siget fest Будимпешта (Мађарска, 2007. године), Rio Loco фестивал (Тулуз, Француска) наступ са великаном џез хармонике Ричардом Галијаном (Richard Galliano), Akkordeon festival (Беч, Аустрија), Wiesen jazz festival (Беч, Аустрија), Lugano Jazz festival (Лугано, Швајцарска, 2016. године), Nišville (Ниш, 2016. године). Остварио је концертне активности у Ј. Кореји, Јапану, Холандији, Белгији, Немачкој, Африци, Русији, Литванији, на скоро свим престижним концертним бинама. Од 2012. до 2014. године je био солиста на бечком новогодишњем концерту у Народном позоришту (Volkstheater, Беч, Аустрија).

Године 2012. оснива групу Стоикс која изводи његову ауторску музику, у чијем су саставу: Иван Алексијевић − клавир, (пијаниста у Big Band-u РТС-а), Јован Јовановић − бас гитара, Саша Ранковић − бубњеви. Године 2013. издаје свој први албум „For whose grandma's sake?“. Са групом наступа у периоду од 2013. до 2015. године на неколико важних фестивала: 21. дани српског духовног преображења у Деспотовцу (2013.), завршни концерт у КЦ Градац у Рашки (2013.),  Jazztronic у Вршцу, Други џез фестивал у  Херцег Новом и отварање фестивала ОКТОХ у Крагујевцу (2014.). Од 2014. године оснива и Ресава фест у Деспотовцу, фестивал светске музике.

Године 2015. постаје вођа бенда Данице Крстић. Исте године снима албум са Дулетом Ресавцем који аранжира и издаје за ПГП РТС. Током године учествује у завршавању албума Balkan lovers-a и у 2016. години наступа са истим бендом и трубачем Марком Марковићем на престижним фестивалима Lugano Jazz фестивал  и Nišville. Године 2017. наступа на Green fest-у, интернационалном фестивалу у Швајцарској са групом Balkan lovers, као солиста на класичној гитари у Деспотовцу у оквиру „Дана српског духовног преображења“, у Крагујевцу у тополивници Кнежевог арсенала и у Параћину у Културном центру.

 


Фото галерија: