Концерт за гитару на Летњој сцени

У уторак, 21. августа 2018. године са почетком у 20,00 часова, биће одржан још један концерт на Летњој сцени Универзитета, на коме ће наступити мр Александар Стојић.

На програму дела:  Фернанда Сора, Франциска Тареге, Агустина Бариоса Мангоре, Џона Дуартеа, Леа Броувера.

Александар Стојић почео је са свирањем гитаре са седам година као самоуки гитариста. Своје прво музичко образовање стиче у Панчеву где је завршио седњу музичку школу „Јован Бандур“ у периоду од 1998-2002. године. Године 2002. почиње своје студије на бечком музичком универзитету „Universitet fu musik und darstellende kunst“ у класи професора Валтера Вурдингера, где касније стиче магистарску титулу уз највише оцене. Био је редовни стипендиста индивидуалне стипендије универзитета у Бечу и стипендиста „Stiftung Victor Bunzl“.

Своје професорско радно искуство стекао је уз дугогодишњи приватни рад са студентима из свих делова света (припрема студената за пријемне испите, припреме за испите, такмичења, итд.) уз препоруке свог професора. Од 2011. године је и званично професор у крагујевачкој музичкој школи „Др Милоје Милојевић“ где ради до 2015. Од 2015. ради у ОМШ „Миленко Зивковић“ у Параћину. Поред познавања класичне гитаре, показује велике способности у свирању џеза, рока, блуза и осталих музичких праваца.

Шеснаест година концертне каријере красе наступи на највећим музичким фестивалима широм света: Siget фест Будимпешта (Мађарска, 2007. године), Rio Loco фестивал (Тулуз, Француска) наступ са великаном џез харнонике Richard Gallianom, Akkordeon festival (Беч, Аустрија), Wiesen jazz фестивал (Беч, Аустрија), Lugano Jazz Estival (Лугано, Швајцарска, 2016. године), Нишвил (Ниш, 2016. године). Концертне активности у Ј. Кореји, Јапану, Холандији, Белгији, Немачкој, Африци, Русији, Литванији на скоро свим престижним концертним бинама. Од 2012. до 2014. године солиста на бечком новогодишњем концерту у Volks театру (Народно позориште, Беч, Аустрија).

Године 2012. оснива групу „Стоикс“ која изводи његову ауторску музикум у чијем су саставу: Иван Алексијевић (пијаниста Биг Бенд-у РТС-а), клавир, Јован Јовановић, бас гитара, Саша Ранковић, бубњеви. Године 2013. издаје свој први албум „For whose grandma's sake?“. Sа групом наступа у периоду између 2013.-2015. године на неколико важних фестивала: „21. дани српског духовног преображења“ у Деспотовцу (2013.), завршни концерт у КЦ Градац у Рашки (2013.),  2014. године „Jazztronic“ у Вршцу, „Други јазз фестивал“ у  Херцег Новом и отварање фестивала „ОКТОХ“ у Крагујевцу. Од 2014. године оснива „Ресава фест“ у Деспотовцу, фестивал светске музике.

Године 2015. постаје вођа бенда Данице Крстић. Исте године снима албум са Дулетом Ресавцем који аранжира и издаје за ПГП РТС. Током године учествује у завршавању албума „Balkan lovers“-a и у 2016. години наступа са истим бендом и трубачем Марком Марковићем на престижним фестивалима Lugano Jazz Estival и Нишвил. Године 2017. наступа на „Грин фест“-у, интернационалном фестивалу у Швајцарској са групом „Balkan lovers“, као солиста на класичној гитари у Деспотовцу у оквиру „Дана српског духовног преображења“, у Крагујевцу, у тополивници кнежевог арсенала и у Параћину у Културном центру.