ОТВАРАЊЕ УНИВЕРЗИТЕТСКЕ ЛЕТЊЕ СЦЕНЕ

У четвртак,16. августа 2018. године, са почетком у 20,00 часова, свечано ће бити отворена овогодишња Универзитетска летња сцена, концертом соло песама и арија на којем ће наступити Теа Трифковић, сопран и Игор Дражевић, клавир.

Програм концерта:

Перголези, Менделсон, Волф, Штраус, Моцарт, Паучини, Росини, Бритн, Хатзе.

 

Теа Трифковић (1996) је рођена у Постојни (Словенија). Са шест година је почела са учењем клавира у Музичкој школи Сежана у класи проф. Тамаре Ражем Локатели. Са осам година је кренула на међународна такмичења. У 2011. години је примљена на Конзерваторијум за музику и балет у Љубљани (главни предмет клавир) у класи проф. Душе Авбељ. Матурирала је са одличним успехом у класи проф. Јана Севера. Са четрнаест година је почела са учењем соло певања у Музичкој школи Мосте Поље у Љубљани, у класи проф. Саше Чано. По успешно завршеној средњој школи 2015. године примљена је на Високу школу за музику Карл Марија фон Вебер у Дрездену у класу проф. Хендрикеа Вангемана.

Њен музички пут су обележила многобројна такмичења и награде: прва награда на пијанистичком такмичењу “Isola Bella” у Вербањи (Италија); друга награда на Међународном такмичењу »ArsNova« у Трсту (Италија), златно признање на регионалном такмичењу младих музичара, прво место на Међународном такмичењу »Tomaž Holmar« у Малборгету  (Италија), прве награде 2014. и 2015. године на такмичењу соло певача »Bruna Špiler « у Херцег Новом, прва награда на Међународном такмичењу соло певача »Лазар Јовановић« у Београду. Године 2017. на престижном такмичењу соло певача »Giulio Perotti« у Икерминдеу (Немачка), је наступала са оркестром  у финалу и освојила другу награду.

Упоредо се додатно усавршава на семинарима код еминентних уметника и педагога као што су: Рубен Далибалтајан, Константин Богино, Снежана Нена Брзаковић, Мартина Задро, Соња Миленковић, Анамари Зелер и други. Године 2016. је била чланица академске продукције опере Сан летне ноћи Бенџамина Бритна, у улози виле. Исте године је постала стипендиста града Љубљане као изузетно надарена млада уметница.

 

Игор Дражевић (1989) је рођен у Лозници. Музичко образовање започиње у ОМШ ,,Вук Караџић” у Лозници у класи проф. Бојане Никић. Средњу музичку школу ,,Михајло Вукдраговић” у Шапцу je завршио у класи проф. Драгомира Братића. Основне и мастер студије је завршио на Факулету музичке уметности у Београду у класи проф. Дубравке Јовичић. Тренутно је на завршној години докторских студија на Факултету музичке уметности у Београду, одсек клавир, у класи проф. Александра Шандорова.Усавршавао се код истакнутих професора клавира: Светлане Богино, Владимира Угаркова, Александра Сердара, Невене Поповић, Јокут Михајловић, Арбо Валдме, Александре Романић, Наталије Трул и Сиавуша Гаџијева.

На пијанистичким такмичењима освојио је бројне награде, од којих се посебно истичу прве награде: Републичко такмичење 2007. године, ,,Михаило Вукдраговић” Шабац 2006. и 2007. године,  ,,Даворин Јенко” Београд 2006. године, Тргу Жиу Румунија 2006. године. На пијанистичком такмичењу ,,Исидор Бајић” Нови Сад 2014. године проглашен за најбољег домаћег такмичара.

Солистичке концерте је изводио широм земље и у иностранству (Италија, Немачка, Холандија, Румунија, Словенија, Босна и Херцеговина).  Поред солистичких концерата, наступа и као камерни музичар. Члан је ансамбла ,,Београдски трио” од 2015. године. Поред извођења композиција традиционалне музичке литературе, афинитет према композицијама савременог музичког стваралаштва, посебно оним насталим у Србији, не изостаје. Учествовао је на фестивалима савремене музике као што су ,,ReConstruction” (2017), ,,КоМА” (2017). Са члановима ансамбла ,,Београдски трио” присутни су у пројектима (Рострум+), као и стални сарадници на извођењу студентских испитних радова из композиције. Као солиста и као камерни музичар ради на промовисању у очувању музичког стваралаштва домаћих аутора широм Србије и у иностранству.

 

* Наредни концерт на Летњој сцени Универзитета:

Концерт за гитару на коме ће наступити мр Александар Стојић - уторак 21. август 2018. године са почетком у 20 часова.