Univerzitet u Kragujevcu ostvario izuzetne rezultate na polju internacionalizacije univerziteta

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je 15. maja 2018. god. u  Klubu poslanika u Beogradu organizovalo sastanak na temu „Izazovi u visokom obrazovanju – internacionalizacija“ na kom su predstavljeni rezultati  istraživanja koje je sprovela Western Balkans Alumni Association (Asocijacija alumnista Zapadnog Balkana). Prema ovom istraživanju,  Univerzitet u Kragujevcu nalazi se na 2. mestu i posle Univerziteta u Beogradu,  ima najveći broj realizovanih mobilnosti na nacionalnom nivou.

U okviru istraživanja, ispitani su učesnici inostranih programa mobilnosti, a u rezultatima je predstavljeno kako opšte stanje internacionalizacije na univerzitetima, tako i mišljenje alumni studenata o internacionalizaciji visokoobrazovnih instutucija u Srbiji.

Odeljenje  za međunarodnu saradnju  Univerziteta u Kragujevcu je dobilo najviše ocene za aktivnosti koje obavlja u oblasti internacionalizacije - Univerzitet u Kragujevcu nalazi se na vodećem mestu sa ocenom 4,23,  sledi Univerzitet u Novom Sadu sa ocenom 3,44, zatim Univerzitet u Beogradu – ocena 3,12 i Univerzitet u Nišu sa ocenom 3,05.

Prema oceni strategije internacionalizacije Univerzitet u Kragujevcu zauzima 2. mesto, posle Univerziteta u Beogradu.