Концерт барокних арија у Универзитетској галерији

Концертна сезона Универзитетске галерије у Крагујевцу се наставља концертом у четвртак 10. маја 2018. године са почетком у 19 часова, на коме ће наступити ванредни професор Филолошко-уметничког факултета мр Марина Трајковић-Биџовски (сопран) и Душан Тороман (клавир)

 

 

Програм: Чести, Скарлати, Бах, Хендл, Хасе.

Гост концерта биће Анђела Тодоровић (сопран).

Улаз је слободан.


 

 

 

Марина Трајковић-Биџовски је дипломирала и магистрирала соло певање на ФМУ у Београду, у класи проф. Радмиле Бакочевић. Солистичке концерте приредила је на свим значајним концертним сценама у Београду и широм Србије. На сцени Београдске опере певала је улогу Мими у Пучинијевој опери “Боеми”, а у Српском књажевском театру у Крагујевцу улогу Станке у опери Биничког “На уранку”. Наступала је као солиста са симфонијским оркестрима РТС и Војске Југославије, као и са камерним оркестрима Про Класика и Шлезингер. Сарађивала је са диригентима: М. Јагуштом, М. Јаноским, А. Шуревим, D. Савићем, Н. Жличаром, С. Јовановићем, M. Николићем, К. Тасић, А. Вујићем, М. Нешићем.

Наступала је на фестивалима БЕМУС, БЕЛЕФ, ОКТОХ, Мокрањчеви дани, Музичка јесен, Јесен на Чукарици, Обзорја на Тиси, Musiche in mostra и другим. Снимала је за РТС и ТВ Приштину. Гостовала је у Русији, Португалији, Норвешкој, Грчкој, Чешкој, Италији, Републици Српској и Црној Гори. Педагошким радом се бави од 1993. године. Тренутно је ванредни професор на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, а ангажована је и на катедри за соло певање на Академији Умјетности у Бањој Луци. Њени студенти су добитници награда на републичким и међународним такмичењима, а такође су и чланови оперских студија у Народном позоришту у Београду и Камерној опери Мадленијанум. Одржала је мајсторски курс у Крагујевцу, као и два курса у Норвешкој (Foldal, Tinsed). Била је члан жирија на такмичењима Никола Цвејић, Обзорја на Тиси, Лазар Јовановић и Петар Коњовић. Члан је Удружења музичких уметника Србије.


Душан Тороман је рођен у Чачку, где је почео да учи клавир са десет година. Средњу музичку школу завршио је у Земуну, у класи Злате Малеш. Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи А. Шандорова са наградом за најбољи дипломски испит, након чега је специјализирао интерпретацију клавирске литературе XVIII и XIX века на оригиналним инструментима при Академији "Bartolomeo Cristofori" у Фиренци. Дипломирао је чембало на Конзерваторијуму "G. Rossini" у Пезару у класи Марије Луизе Балдасари, студирајући упоредо са Емилијом Фадини. Усавршавао се на мајсторским курсевима Енрика Бајана, Отавија Дантонеа, Серђа Ћомеија, Малколма Билсона, Лидије Бизјак... Победник је међународних такмичења "Broadwood Harpsichord Competition" (London), "Tournoi International de Musique" (Pariz) i “Concorso Internazionale Wanda Landowska” (Руво ди Пуља). Као солиста и камерни музичар свирао је у Француској, Великој Британији, Италији, Холандији, Швајцарској, Србији, Босни и Словенији. Наступао је са ансамблом New Trinity Baroque, Симфонијским оркестром РТС, Симфонијским оркестром "Станислав Бинички" и Гудачким оркестром "Шлезингер" као солиста у концертима Баха, Хајдна, Салијерија и Моцарта. Члан је ансамбла “Arbor Dianae” са којим изводи музику XVIII и XIX века на аутентичним инструментима. Ангажован је као клавирски сарадник на катедри за соло певање Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. Члан је Удружења музичких уметника Србије.