Дуо Стојановић наступио у Универзитетској галерији

У Универзитетској галерији у Крагујевцу, 1. марта 2018. године, наступили су Душан Стојановић, виолончело и Радмила Стојановић, клавир

У Универзитетској гаклерији одржан је концерт уметничке музике српских аутора за виолончело и клавир у извођењу Душана Стојановића и Радмиле Стојановић.

На програму су изведена дела:  Д. Деспића, М.Милојевића, И. Јевтића, Б. Перичића, Б. Мокрањца, И. Бркљачића, А. Симића и И. Бајића.

               Дуо Стојановић – чине Душан Стојановић, виолончело и  Радмила Стојановић, клавир. Свој први наступ као дуо су забележили још 1989. године у Културном центру Београда и од тада непрекидно наступају на концертним подијумима. Од значајнијих активности као дуо издвајају бројне концерте у Београду и другим градовима у Србији, у иностранству (Швајцарска), наступе на међународном фестивалу Чело фест у Београду, хуманитарне концерте за децу са посебним потребама, за настрадале од поплаве у Србији... Остварили су сарадњу са бројним центрима за културу у Србији, сарадњу са СОКОЈ-ем (организацијом музичких аутора Србије), као и сарадњу са Секретаријатом за културу Београда на неколико пројеката. Наступили су у оквиру светске изложбе EXPO 2015, у Милану (Италија), у октобру 2015. Снимили су два ЦД-а, први са делима француских композитора Клода Дебисија и Габријела Фореа и други са делима српских композитора за виолончело и клавир као живи снимак концерта на Чело фесту.

               Душан Стојановић, виолончело, рођен је у Београду. Музичко образовање је стекао у музичким школама Др.В.Вучковић и К.Станковић, а затим на Факултету музичких уметности где је дипломирао у класи проф. Ф.Јаковчић. По завршетку студија у Београду, похађа мајсторску класу виолончела код професора Мајкла Флаксмана (САД) и као редован студент постдипломских студија код истог професора, стиче диплому Концертанта, 1989.године на конзерваторијуму у Шафхаузену у Швајцарској.

              Усавршавао се на мајсторским курсевима у некадашњој Југославији и иностранству код педагога: Данијел Шафран, Борис Пергаменшиков и Фредерик Лодеон.

              Дугогодишњи је члан камерног ансамбла Београдски гудачки квартет, са којим је наступао на бројним концертима и музичким фестивалима у земљи и иностранству (у Италији, САД-у, Немачкој и бившим југословенским републикама) и са којим је снимио четири ЦД-а.

              Био је први челиста камерног оркестра Београдска Синфониета, са којим и даље повремено наступа, а од 2003.године је први челиста и солиста Краљевских гудача Св.Ђорђа. Са овим ансамблом је учествовао на више турнеја у иностранству (Италија, Аустрија, Немачка, Норвешка, Босна, Црна Гора) и снимио је ЦД као солиста у делима М.Мареа и Ф.Купрена. Наступао је као солиста и са Симфонијским оркестром РТС-а и Симфонијским оркестром Уметничког ансамбла Станислав Бинички.            

              Бавио се педагошким радом као професор виолончела у неколико музичких школа у Београду, а био је и хонорарни сарадник многих значајнијих симфонијских и камерних оркестара у земљи. Као солиста и члан камерних ансамбала је наступао у многим земљама, у скорије време у Немачкој и Јапану. 2013. године је издат ЦД дискографске куће MASCOM у коме се појављује као солиста.  Често снима за музички архив Радио Београда.

             Од 2001.године је стално ангажован као вођа деонице виолончела и соло-челиста Симфонијског оркестра РТС-а.

                Радмила Стојановић, клавир, рођена је у Београду. Основно и средње музичко образовање стекла је у музичкој школи Корнелије Станковић у Београду и то прво у класи проф. Бојана Бруна, а потом у класи проф. Мирјане Јовановић Јелаче. Дипломирала је и магистрирала на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Невене Поповић. Осим клавира, студирала је и чембало у класи проф. Оливере Ђурђевић.

               Учествовала је на Интернационалном курсу младих пијаниста у Охриду (Македонија ) код проф. Икуко Ендо ( Јапан ). На републичким и савезним такмичењима ученика и студената, освајала је више награда као пијаниста или као члан камерног састава.

                Солистички је наступала са оркестром музичке школе Корнелије Станковић, Симфонијским оркестром РТС-а, Београдским гудачким квартетом и камерним оркестром Краљевски гудачи св.Ђорђа. Поред солистичких реситала, пијанистички је активна у камерној музици са посебним афинитетом према гудачима. Наступала је у Шафхаузену (Швајцарска) и учествовала на фестивалима: Дани музике у Херцег Новом (Црна Гора), Охридско лето у Охриду (Македонија) и Чело фест у Београду. Остварила је трајне снимке за РТС и снимила три компакт-диска са виолинистом Јованом Богосављевићем и са виолончелистом Душаном Стојановићем.

             Често је ангажована као клавирски сарадник у средњим музичким школама. Од 2001. године бави се педагошким радом на Учитељском факултету у Београду. Активно ради на промоцији и афирмацији квалитетне светске и српске музичке баштине међу младима не само пијанистичким репертоаром, већ и музиком за клавир у 4 руке, стандардном и алтернативном камерном музиком. Оснивач је и уметнички вођа изборног предмета Камерна музика у образовању студената будућих учитеља/васпитача и састава Камерна музика Учитељског факултета од академске 2004/2005 године. Камерни састав је учествовао на бројним концертима у Београду и другим градовима у Србији (Неготин, Уб).

            Упоредо са уметничким резултатима, даје допринос и у пољу науке. Пише и објављује радове из области музике, музичког образовања и квалитета уџбеника. Аутор је семинара за усавршавање и образовање наставника у музичким и општеобразовним школама  - Нове стратегије примене камерне музике у образовању и васпитању. Своје радове излаже на домаћим и иностраним научним конференцијама.

            Бави се креирањем и извођењем културних догађаја интердисциплинарног карактера уз укључивање музички даровитих студената у уметнички програм.


Фото галерија: